Šatro/ Bosna i Hercegovina povećava cijenu odricanja bh. državljanstva

Bosna i Hercegovina ima veliki problem masovnog iseljavanja stanovništva. Oficijelna cifra kaže da smo od 2013. do danas izgubili skoro milion ljudi, a procjenjuje se da je ta cifra ipak tačno milion, a neki tvrde i više.

Odricanje od bh. državljanstva se sada plaća 800 maraka, piše portal Šatro.

Vijeće ministara odlučilo je da oteža proces odlaska time što će povećati ovu cijenu, te na taj način zadržati mlade i one manje mlade u Bosni i Hercegovini.

Naime, odricanje od državljanstva naše zemlje će se ubuduće plaćati 8.000 eura.

Ovo je odlična odluka Vijeća ministara. Maksimalno podržavam, jer pazite, sve dok se neko nije odrekao državljanstva, postoji barem neka mogućnost da će se nekad vratiti. Međutim, kad se odreknu, onda je to poprilično završena priča. Zato treba što više povećati cijenu tog odricanja državljanstva, pa onda možda još zakomplikovati te procedure. Neke dodatne papire izmisliti, nešto. Mislim, imamo mi jaku administraciju za zakomplikovati. Tu još treba malo pritisnuti. Pobrinut ću se ja za to da poguram”, kaže Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije bio dostupan za komentar, jer završava neki upravni odbor za svoju suprugu, pa nam je ovom portalu rečeno da nazovu za 17 do 18 dana.