Novi snimci: Pogledajte kako su “pješčani vragovi” iscrtali površinu Marsa

Iako za sada nema ozbiljnih naznaka da na Marsu ima biološkog života, to ne znači da na tom planetu nema zanimljivih dešavanja.

Naime, na površini Crvenog planeta događaju se različiti geološki procesi koji i dandanas oblikuju izgled Marsa.

NASA putem precizne kamere HiRISE (High Resolution Science Imaging Experiment), koja se nalazi na svemirskoj letjelici Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), a koja orbitira oko ovog udaljenog planeta, pozorno prati šta se dešava na površini Marsa.

U svoju najnoviju seriju “Fotografija dana” uvrstila je i neke od najboljih nedavno snimljenih fotografija dešavanja na površini malog kratera koji se nalazi u blizini većeg kratera Antoniadi, piše Universe Today.

Tragovi pješčanih vragova

Tako se na ovoj fotografiji (slika dole) može vidjeti kako su pješčani vrtlozi, poznati i kao pješčani vragovi (eng. dust devils), ostavili tragove na dnu kratera. Naime, vrtlozi prilikom kretanja usisavaju i podižu svjetliji površinski materijal i ostavljaju iza sebe tragove tamnije, tek otkrivene površine.

Na animaciji koja je sastavljena od niza snimaka možemo vidjeti kako se tokom vremena zbog pješčanih oluja i vrtloga mijenjao izgled dna kratera.