BiH ima svog Ironmana/ Igor Isanović: Mediji premalo pažnje daju sportovima koji nisu fudbal ili košarka

Bosna i Hercegovina je prošle godine imala svog Ironman-a. Jedini predstavnik naše domovine na Triatlonu u Poreču bio je naš poznati fotograf Igor Isanović.

Igor Isanović je fotograf i triatlonac iz Sarajeva, koji je strast i ljubav prema fotografiji pretvorio u ozbiljan posao. Godinu dana nakon što je dao otkaz u firmi, otvorio je vlastitu, te nakon toga krenuo u ostvarivanje dugogodišnje želje – Ironman.

Lani je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na internacionalnom takmičenju u triatlonu srednje dužine, popularno nazvanog “polu-Ironman” distanca, koja se sastoji od 1.900 metara plivanja, 90 km vožnje biciklom, te 21.1 km trčanja.

Svoju triatlonsku karijeru je započeo prošle godine u Poreču, gdje je uspješno završio trku za 6 sati i 12 minuta, a ove godine se kako kaže odlučio vratiti, te vidjeti koliko je napredovao.

Iako sam tri sedmice pred takmičenje imao povredu ruke, tačnije dva slomljena prsta, ipak sam se odlučio takmičiti, te sam odlučio da ću plivanje završiti u širem luku, da se ne sudaram sa preostalih cca 500 takmičara. Imao sam nešto više plivanja, tačnije 2200m. Iz mora sam izašao pozicioniran kao 107. takmičar, tranziciju sam odradio više nego dobro i krenuo na biciklističku vožnju”.

Držao sam odličan tempo, sa puno jačim triatloncima koji su vozili TT bicikla, namjenjenja ovoj vrsti takmičenja, dok sam ja bio na cestovnom sa dodatnim aero barovima, kako bih mogao koliko toliko doći u aero poziciju (to vam je kao da sa svojim porodičnim dizelašem odete na raly). Par kilometara pred kraj su krenuli problemi sa stomakom i grčevi u stomaku“, kazao nam je Isanović.

U jednom trenutku nije mogao da nastavi dalje, mislio je da je dostigao svoj vrhunac i da je to kraj takmičenja za njega. Na sreću, sabrao se i otišao korak dalje, tamo gdje većina nas ne bi mogla ni da zamisli.

Završavam biciklo, idem na trčanje i tu je nastao opšti haos. Na drugom kilometru sam stao i mislio gotovo, to je to, ne mogu dalje, bol je prevelika, ništa nije vrijedno te patnje, čučnuo sam i sabrao se malo. Nažalost, počeo sam povraćati, nakon čega sam još više psihički potonuo”.

Osjećao sam se malo bolje i odlučio sam da odustajanje nije opcija, digao sam glavu, smanjio tempo i nastavio dalje. Ulazak u cilj je bio predivan, jer sam ušao sa svojom kćerkicom od dvije godine koja me cijelo vrijeme, skupa sa suprugom bodrila duž cijele staza. Završavam sve za 5 sati i 25 minuta, što je bolje za skoro sat vremena. U ukupnom poretku od 500 takmičara, zauzeo sam 189. mjesto“, pojasnio je bh. Ironman.

Ovo je bio Igorov treći triatlon, a sva tri su bila distanca polu-Ironman. Sve ovo je u sklopu priprema za Ironman takmičenje, koje će biti u Klagenfurtu u Austriji, početkom jula 2020. godine.

Na pitanje koliko traju pripreme za triatlon, da li pazi na ishranu, koliko često trenira i od čega se ti treninzi sastoje, Igor odgovara:

Intezivne pripreme, tj. ciklus za ljude koji su u treningu duži period i u dobroj kondiciji je 16 sedmica, za polu-Ironman distance. To znači da sam zadnjih 16 sedmica imao u prosjeku 8-12 sati treninga sedmično, odnosno samo jedan dan pauze kada se tijelo odmara. Najmanje jednom sedmično sam imao i dva treninga dnevno. Ovu godinu ću završiti sa cca 200km plivanja, oko 7-8 hiljada km pređenih na biciklu, te oko 1400km trčanja (godina još nije gotova pa možda brojke budu i veće)”.

Kada je plivanje u pitanju, plivam između 2.000 i 4.000 metara, trčanje je pretežno 45 do 90 minuta, u zavisnosti od treninga, te biciklo u prosjeku 3 do 4 sata. Na ishranu sad zasad ne pazim dovoljno, uglavnom potrošim sve što pojedem, gledam da se hranim zdravo, ali kako su veliki deficiti prilikom treninga, ne bježim od toga niti krijem da znam pojesti nekad i više od jedne čokolade dnevno”, govori nam Isanović.

U medijima se, kako Igor kaže premalo pažnje poklanja sportovima koji nisu fudbal ili košarka, te se nada da će mediji jednog dana više pažnje posvetiti i ostalim sportovima, poput atletike koja je kraljica sportova, skijanja, ekstremnih sportova, kojih u BiH ima jako puno, no javnost uopšte nije upoznata sa njima.

Takmičari koji ostvaruju zavidne rezultate se odriču mnogih navika, pa tako i Igor, koji kaže da će biti velikih odricanja, kada se krene ozbiljnije spremati za novo takmičenje, jer je u planu da se posveti maksimalno svemu, te da promijeni način ishrane i izbaci apsolutno sve što ne valja.

Kako nam je kazao to će biti jako teško, “ali sam jak karakter pa ono što zacrtam to tako i bude”.