Odmor od vježbanja: Da ili ne?

Ako ste imali naporan trening u ponedjeljak, u utorak ćete biti umorni. I dalje možete otići u teretanu, ali nećete biti jednako učinkoviti kao jučer. Tada ćete se možda zapitati je li bolje ostati kući i odmoriti?

Ukoliko ste početnik, dobro je odmoriti dan između treninga jer je u početku svaki trening napor za organizam. Ali, nakon nekoliko mjeseci kada uđete u formu, u danima odmora i dalje ćete moći vježbati, samo laganije, piše Oslobođenje Portal.

Naprimjer, ukoliko idete u teretanu, nećete svaki dan raditi mrtvo dizanje od kojeg se najteže oporaviti, već ćete ga raditi jednom sedmično. Ostale dane možete trenirati cijelo tijelo, ali umjerenim intenzitetom ili ubaciti kardiotrening.

Kod trkača, princip je isti, samo raspored izgleda drugačije. Ako treniraju za maraton, brzinu će raditi naprimjer srijedom, a subotom dužinu. Ostale dane laganije će trčati.

Kombinovanjem različitih dužina i intenziteta tokom sedam dana stvorit ćete dobar omjer vježbanja za vaš organizam, a kako biste to postigli, dobro je konsultirati trenera da vam napravi plan. Kako budete napredovali, trener će prilagođavati plan. Nemojte se brinuti ako jedan trening uradite odlično i imate puno energije, a drugi jedva. Sve je to normalno.

Istina je da nas svaki trening dugoročno čini jačim, a kratkoročno umara. Kada biste čekali da se potpuno oporavite do idućeg odlaska u teretanu ili na trčanje, vratili biste se opet na početak. Umjesto toga, treniramo kroz umor. Ukoliko se pripremate za natjecanje, podizat ćete intenzitet treninga kako se natjecanje bude bližilo, a neposredno prije njega ćete se odmoriti.

Za uspješan trening potrebno je samo pravilno dozirati opterećenje, a ono je individualno. Bitno je dobro razgibavanje prije početka treninga, lagane vježbe statičke snage, dakle izdržaji svih tipova, te kardiovježbe. Ali ne pretjerujte u startu da vam se ne upale tetive, pa ćete vrlo brzo odustati od idućeg treninga. Za početak je dovoljno 20 minuta vježbanja, a vrijeme postupno produžujte. Svaki trening odredite vremenski kako odgovara vama i vašem tijelu. Vježbanje je važno za vaše zdravlje.