Oluja Ciara razotkrila izuzetno rijedak trag dinosaurusa star 130 miliona godina

Oluja Ciara prouzrokovala je apsolutnu pustoš na području Velike Britanije, Irske i šire, prošle sedmice, ali to je također donijela i zanimljivo arheološko otkriće.

To su otisci dinosaura koji je lutao Zemljom prije najmanje 130 miliona godina, tvrde stručnjaci za fosile.

Smatra se da je otisak, koji je otkriven na plaži na ostrvu Vajta, drevni teropodni dinosaur poznat kao Neovenator, ili alternativno Spinosaurus Baryonyx, koji je jednako zastrašujuća zvijer poput oluje.

Neovenator – što doslovno u prijevodu znači “novi lovac” – bio je mesožderi dinosaur dug oko 7,6 metara i težak do dvije tone.

Spinosaurus Baryonyx bio je iz iste porodice, ali – smatra se – jeo je uglavnom ribu.

To su dva zastrašujuća stvorenja koja zasigurno ne biste željeli da sretnete tokom mirne šetnje plažom, a prilično zastrašujuće zamisliti da se kreće po obalnom dijelu Sandowna.

Otisak fosila pronašla je prije nekoliko dana, tačnije 12. februara, grupa “Wight Coast Fossils”. Dolazi samo dvije sedmice nakon što je fosilizirani rep dinosaura također otkriven uz liticu na istom otoku.

Mjesto gdje je otkriven otisak

Ovo je zaista fascinantan primjer kako događaji poput Oluje Ciara i dalje otkrivaju tragove drevnih sredina oko naše geološki jedinstvene obale. Zaljev Sandown otkrio je jučer ovaj prekrasan trag dinosaurusa star 130 miliona godina, sačuvan u jarko obojenoj glini“, kazao je Theo Vickers iz ove grupe.

Pojasnio je da upereni prsti ocrtani na ovoj stazi mogu ukazivati ​​na vrstu dinosaurusa koja je već navedena.

Ova zvijer je presjekla ovo okruženje prije 130 miliona godina, krećući se prema jugozapadu u sadašnji zaljev Sandown, ostavljajući ove ogromne tragove u močvarnom tlu. Iza dinosaura prostirao se niz brda s niskim šumama, dok je ispred bio ravan krajolik isprekidan šumama, riječnim kanalima i grupama biljojednih dinosaura“, dodao je.

Originalna fotografija otiska

Pojašnjava da otisci gline poput ovih mogu biti relativno česti, ali da se dugo ne zadržavaju zbog erozije.

Nažalost, oni će obično nestati za nekoliko dana ili sedmica, dok plima obrušava meke formacije gline“, kazao je Vickers.

Fascinantne stvari, to je sigurno.

Stručnjak za ovu porodicu dinosaurusa Chris Baker, paleontolog, koji je prethodno radio na Univerzitetu Southampton, dodao je da je lubanja Neovenatora otkrila najcjelovitiji neurovaskularni kanal dinosaura, visoko razgranat, posebno blizu vrha njuške.

Skeleton Neovonatora

Tu bi se nalazile grane velikog trigeminalnog živca koji su odgovorni za osjet na licu i pridružene krvne žile. Ovo sugerira da je Neovenator imao izuzetno osjetljivu njušku – vrlo korisnu prilagodbu, jer su dinosauri koristili glave za većinu aktivnosti“, zaključio je.