Općina Stari Grad: Dogovorena podrška Vijeća Evrope projektima međuopćinske saradnje

U kabinetu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića danas je održan sastanak u svrhu pokretanja projekata međuopštinske saradnje koje će finansirati Vijeće Evrope. 

Sastanku su prisustvovali i načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović i predstavnica Vijeća Evrope, direktorica Direktorata za politička pitanja Anna Capello.

Radi se o programu pokrenutom u cilju građenja povjerenja i ovo je treća godina njegove implementacije u BiH.

Capello je izrazila namjeru da Vijeće Evrope finansijski podrži zajedničke projekte Općine Stari Grad Sarajevo i Opštine Istočni Stari Grad, ali i da pomognu u profesionalnom osposobljavanju uposlenika kako bi se uspješno “povlačila” veća finansijska sredstva iz evropskih fondova.

Načelnik Gašanović je kazao kako ove dvije lokalne zajednice oduvijek imaju dobru međuopćinsku saradnju, te da su dosad realizovani brojni zajednički projekti u oblasti infrastrukture.

Mi smo rijedak primjer tako uspješne međuentitske saradnje općina u BiH. Nikada u ovih jedanaest godina nismo imali problema ni u komunikaciji, ni u realizaciji”, istakao je Gašanović.

Hadžibajrić je predstavnici Vijeća Evrope pojasnio da je u zajedničke projekte ove dvije lokalne zajednice dosad uloženo oko pola miliona konvertibilnih maraka.

Dosad smo zajedno radili puteve, projekte elektrifikacije, vodosnabdijevanja, zimskog i ljetnog održavanja puteva i drugo. Mislim da u tom smjeru trebamo i nastaviti, te sredstva koja će nam odobriti Vijeće Evrope usmjeriti na nastavak projekta vodosnabdijevanja ili elektrifikacije“, kazao je Hadžibajrić.

Zaključak sa današnjeg susreta je da će ove dvije lokalne zajednice kandidovati projekat prema Direktoratu za politička pitanja Vijeća Evrope koji će ga finansirati, a jedini kriterij je da to bude projekat koji će biti za dobrobit stanovnika obje općine.