NASA objavila snimak: Pogledajte Mjesec iz perspektive astronauta Apolla 13

Da li ste među onima koji su oduvijek htjeli vidjeti kakav je krajolik oduševio astronaute Apolla 13 kada su 1970. stigli do nama nikada okrenute strane Mjeseca?

NASA je u ponedjeljak objavila videosnimak u 4K rezoluciji koji prikazuje što su sve vidjeli astronauti te nesuđene misije. Snimak je sastavljen od podataka svemirske letjelice Lunar Reconnaissance Orbiter koja je lansirana 2009. i od tada kruži oko Mjeseca.

Prema podacima s leta, astronauti su se na početku nalazili između zalaska Zemlje i izlaska Sunca te prvotno bili u potpunom mraku osam minuta, sve dok na vidjelo nije izašla zadivljujuća površina našeg prirodnog satelita. U tom trenutku počinje video, piše CNN.

Astronauti Apolla 13, John Swigert, Fred Haise i James Lovell, trebali su sletjeti na Mjesec, ali naišli su na probleme sa spremnikom kisika. Swigert je tada izrekao poznatu rečenicu: “Houston, imamo problem“.

Iako misija nije bila u potpunosti uspješna, jer nije došlo do slijetanja, tročlana posada ipak je okružila Mjesec i sigurno se vratila na Zemlju.