Foto: Kvarnerski.com

Parlamentarci iz EU istražuju moguće kršenje ljudskih prava migranata u Hrvatskoj

Delegacija europarlamentaraca iz grupacije Zelenih najavila je posjetu granici Hrvatske i BiH da bi sagledala situaciju nakon brojnih optužbi da hrvatska strana krši ljudska prava kada je riječ o tretiranju migranata, prenose Vijesti.ba.

Sve članice EU prećutno podržavaju kršenja ljudskih prava migranata na granici Hrvatske i BiH, ocijenila je delegacija evroparlamentaraca iz grupacije Zelenih u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićom.

Član delegacije iz Belgije Saskia Brikmon ocijenila je da situaciju na granici između Hrvatske i BiH objašnjava činjenica da EU nema stvarnu zajedničku politiku azila i migracija.

Njemački poslanik Erik Markard smatra da su za situaciju na hrvatskoj granici krive sve članice EU i napomenuo da delegacija nije tu “da okrivljuje hrvatsku policiju”, jer je stanje “rezultat pritiska iz cijele Unije”.

“Granične države poput Hrvatske, Grčke i Italije moraju se nositi sa dolascima migranata, a odgovornost treba da dijele i druge članice EU, što danas nije slučaj”, smatra poslanik iz Holandije Tineke Strik.

Božinović je odbacio tvrdnje o kršenju ljudskih prava i istakao da je na sastanku sa delegacijom Zelenih istakao da Hrvatska štiti granicu u skladu sa zakonom i da istovremeno humano postupa prema svima kojima je pomoć zaista potrebna.

“Nema govora o nasilju nad migrantima. Riječ je o prigovorima koji dolaze isključivo sa lijevog političkog spektra, a niko o tome nije pokazao nijedan relevantan dokaz”, dodao je Božinović.