Pet trikova kako da odmorite od svog mobilnog uređaja

Često nismo svjesni koliko zapravo možemo biti produktivni i iskoristiti dan korisno. Nije nepoznato da postajemo ovisnici i robovi mobitela i tehnologije. Međutim, ukoliko ste čvrsto donijeli odluku da želite smanjiti količinu utrošenog vremena zureći u svoj smartphone, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ostanete ustrajni u svojoj odluci.

Koristite opciju mute

Najlakši način da ostanete fokusirani na posao koji ste upravo započeli jeste da vas ne ometaju zvukovi ili notifikacije koje neprestano dolaze iz minute u minutu. Uključite opciju mute na svom mobilnom uređaju, odložite smartphone na drugi kraj stola ili na policu koja vam nije blizu i na taj način ćete uspjeti pročitati ono poglavlje iz knjige, koje ste davno započeli, ali nikako da ga dovršite.

Riješite se nepotrebnih aplikacija

Mnogi smatraju da će zaostati za ostatkom svijeta ukoliko obrišu Instagram ili Facebook na nekoliko dana. Pokušajte živjeti najmanje sedam dana bez ovih aplikacija i uvjerit ćete se da se možete osjećati korisnije i energičnije kada vam ništa ne može odvlačiti pažnju od neizbježnih obaveza.

Koristite aplikaciju Forest

Ova aplikacija je veoma korisna za studente, ali i za sve one koji nemaju dovoljno discipline kako bi rekli – NE mobilnom uređaju. U njoj možete postaviti vremensko ograničenje tokom kojeg ne želite koristiti svoj mobitel. Ako uspijete u ostvarenju ovog cilja, u vašoj “digitalnoj šumi” stvorit će se drvo, što cijeli postupak čini zabavnijim.

Mobitel ne mora uvijek biti uz vas

Ukoliko ste krenuli u laganu šetnju sa prijateljem, na sunčanom toplom, proljetnom danu, ostavite mobitel kod kuće. Nećete morati razmišljati da li je mobitel uz vas, da li ste ga izgubili, da li vam ga je neko ukrao. Odmorite se, družite se i razgovarajte sa vama dragim ljudima.

Zapratite korisne stranice

Umjesto da pratite popularne Influencere, čiji je život na društvenim mrežama veoma uzbudljiv, zapratite naučne stranice pomoću kojih ćete saznati nove i korisne činjenice. Na taj način ćete imati manje potrebe da stalno provjeravate društvene mreže, obzirom da se na vašem feedu neće pojaviti fotografija neke poznate ličnosti kako ispija kafu, nego ćete se edukovati svaki put kada telefon uzmete u ruke.