Podsticaj poljoprivrednicima: Javni poziv za dodjelu plastenika građanima Starog Grada

Općina Stari Grad raspisala je Javni poziv za dodjelu plastenika i u 2020. godini. a građanima će se i ove godine dodjeljivati plastenici površine 100 metara kvadratnih sa dodatnom opremom.

Kako kažu iz Općine, razlog velike posvećenosti ovoj privrednoj grani jeste činjenica da je oko 70% površine općine Stari Grad u padinskim dijelovima, pogodnim za bavljenje poljoprivredom.

Ovo je 11. godina kako nudimo mogućnost građanima da se počnu baviti plasteničkom proizvodnjom. Ozbiljnim radom ljudi mogu ne samo osigurati dovoljne količine za svoju porodicu, nego i za prodaju. Općina će uvijek pomagati onima koji žele da se posvete radu na imanjima, a pored plastenika dajemo podsticaje za razvoj stočarstva, pčelarstva i drugo“, kazao je načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji nerijetko obilazi poljoprivrednike iz Starog Grada kako bi se uvjerio koliko se ozbiljno time bave i na koji način ih Općina može dodatno stimulirati.

Pravo prijave na ovaj javni poziv imaju svi nezaposleni demobilisani borci, penzioneri, oni koji imaju neriješen status (lica na čekanju), te nezaposlene osobe do 35 godina starosti, čije je mjesto prebivališta i zemljište na području općine Stari Grad.

Proceduru vrednovanja i odabira pristiglih zahtjeva uradit će Komisija za dodjelu plastenika. Projekat se finansira sredstvima iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2020. godinu u iznosu od 20.000 KM. Rok za podnošenje prijava na Javni poziv je 10 dana od dana objave poziva (12.02.2020. godine).

U posljednjih deset godina u ovoj općini, koja je površinom najveća u Kantonu Sarajevo, 160 građana dobilo je plastenike i aktivno se bave plasteničkom proizvodnjom paprike, paradajza, mrkve, špinata, celera, patlidžana, karfiola, saopćila je Općina Stari Grad.

Cijeli javni poziv možete vidjeti na ovom linku.