Posljednji pozdrav iskrenom prijatelju Sarajeva: Održana komemoracija Tintoreu

Komemorativna sjednica povodom smrti velikog prijatelja Sarajeva, počasnog građanina Sarajeva i počasnog predsjednika teniskog kluba RCT Barcelona 1899, Juana Marie Tintore Turulla održana je danas u Kamernom teatru 55. 

Tintore će danas biti sahranjen biti sahranjen u prijestolnici Katalonije, a komemoracija je simbolično održana u isto vrijeme i u Sarajevu i u Barceloni.

Predsjednik Teniskog kluba “Tenis Pro 1996” Haris Kafedžić, koji je i blizak prijatelj porodice Tintore, podsjetio je na veliku pomoć koju je Juan Marie pružao Gradu Sarajevu od kada je prvi put 1996. godine posjetio prijestolnicu Bosne i Hercegovine.

Tintore je tada bio predsjednik Teniskog kluba RCT Barcelona 1899. Nakon prve posjete Sarajevu shvatio je o kakvom gradu i kakvim ljudima se radi i odmah nam je pomogao u organizaciji međunarodnog turnira za juniore. Pomogao nam je da vratimo djecu na teniske terene, a kao prvi znak dobre volje poslao je brodski kontejner pun teniske opreme koju je poslije zajedno sa nama podijelio našim mladim teniserima“, prisjetio se Kafedžić.

Direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić istakao je da je tenis u BiH izgubio mnogo odlaskom Tintorea.

Bio je inicijator mnogih projekata koji su promovisali bh. tenis u svijetu, pomagao je našim mladim teniserima i sigurno je da će iza njega ostati velika preznina. Nadamo se da ćemo nastaviti prijateljstvo s klubom Barcelona i njegovom porodicom“, rekao je Hadžimešić.

Prigodno obraćanje o velikom humanisti – utiscima o Sarajevu i susretima sa Tintoreom, imali su njegovi prijatelji i saradnici: Haris Kafedžić, Emir Hadžihafizbegović, Mirvad Kurić, Senad Hadžimešić i Zehra Obarčanin.

Juan Maria Tintore Turull rođen je 9. marta 1927. godine u Barceloni. Bio je prvak Katalonije u tenisu (1950.), a 1953. godine nastupio je Roland Garrosu.

Obnašao je funkciju predsjednika Kraljevskog teniskog kluba Barcelona-1899 (RCTB), na čijem čelu je bio od 1993. do 2008. godine. Bio je direktor Kraljevske španske teniske federacije (RFET) u dvije etape (1974-1985, 1994-2005) i u izvršnom odboru (1981-1990) Međunarodne teniske federacije (ITF), prije nego što se pridružio Svjetskom odboru u 1990. Od 1985. predsjedava Međunarodnim teniskim klubom Španije, a od 1996. Savezom stogodišnjih teniskih klubova (ACTC) sa sjedištem u Lozani.

Zajedno sa Namikom Terzimehićem i Harisom Kafedžićem 1997. godine osniva međunarodni teniski turnir “Open RCT Barcelona 1899 – Sarajevo 1997” za juniorke i juniore do 16 godina, koji se nalazi u kalendaru Tennis Europe, a od 2018. turnir je u rangu prve jakosne kategorije.

Dobitnik je nagrade za životno djelo u Tennis Hall of Fame 2009. godine.

Gradska uprava Grada Sarajevo ga je proglasila počasnim građaninom Grada Sarajeva. Dobitnik je više plaketa Kantona Sarajevo.

Juan Maria Tintore Turull preminuo je prije dva dana u 93. godini od posljedica srčanog udara. Bit će sahranjen danas u Barceloni uz najviše državne počasti.