Predizbori u New Hampshireu: Bernie Sanders je demokratski kandidat za predsjednika SAD-a

Bernie Sanders pobijedio je na predizborima za demokratsku predsjedničku nominaciju u New Hampshireu, prenose Vijesti.ba.

Ovaj 78- godišnji senator iz Vermonta, demokratski socijalista čija je kampanja razgranala podružnice širom Amerike i raspolaže najvećim budžetom među demokratskim suparnicima, polako, ali sigurno postaje predvodnik unutarstranačkih izbora za predsjedničku kandidaturu.

“Ova je pobjeda početak kraja Donalda Trumpa”, rekao je Sanders pristalicama koji su uzvikivali “Bernie će potući Trumpa”.

Sanders je osvojio 26 posto glasova, dok je na uvjerljivom drugom mjestu u New Hampshireu mladi političar, bivši gradonačelnik South Benda iz Indiane Pete Buttigage koji je osvojio 25 posto. Treća je senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar sa 20 posto glasova. Analitičari ih svrstavaju u umjerenu struju demokrata.

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden tek je na petom mjestu sa 8 posto, a ispred njega je senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren sa 9 posto glasova. Prije početka predizbora oni su bili vodeća imena demokrata u utrci za Bijelu kuću.

Predizbori u Nevadi i Južnoj Karolini koji se održavaju 22. i 29. februara za njih su veliki politički test.

Nakon loših rezultata u New Hampshireu iz utrke se povukao uspješni biznismen Andrew Yang koji je jedini u kampanji govorio o izazovu automatizacije poslova, i kao jedno od socijalnih rješenja obećavao osnovnu mjesečnu platu od hiljadu dolara svakom Amerikancu.

„Granitna država“ donosi samo 24 delegata na stranačkoj konvenciji demokrata, no pokazatelj je raspoloženja birača. I Republikanska je stranka održala predizbore u New Hampshireu na kojima je s lakoćom pobijedio Donald Trump, baš kao i na unutarstranačkim izborima 2016. No, na općim izborima te je godine pobijedila demokratkinja Hillary Clinton.

Do kraja februara demokrate će još glasati u Nevadi i Južnoj Karolini, a potom slijedi “superutorak”, 3. marta, kada na birališta izlazi 14 država, među kojima najvažnije države Kalifornija i Teksas, koji će na konvenciju poslati ukupno 1.344 delegata.