Prošlo je 25 godina bajkovite i živopisne priče o famoznoj pjesmi ‘Sarajevo, New York, Roma’

Prije 25 godina goraždansko-sarajevski rock muzičar Emir Bukovica bio je izbjeglica u Americi, izgubljen u bolu za domom, pa je ispisao pjesmu na engleskom jeziku, htijući valjda da ga novi svijet bolje razumije – i sudbinskim spletom okolnosti doživio gotovo mistično ostvarenje sna.

Let my heart feel again, Let my eyes see again, I’ll hide the pain. Anywhere you’re gonna be, Any place you wanna see. In your soul and overseas, You will find my memories“… izlijevao je Emir emocije i nostalgiju u pjesmi ”Sarajevo, New York, Roma”, ne sluteći da ispisuje stihove koji će mu preokrenuti život.

Pa kako Emir priča o ovoj pjesmi

Neki inicijalni tekst te pjesme, napisao sam još dok faktički nisam ni govorio engleski jezik. Ili barem nisam govorio dovoljno dobro i tečno. Prve riječi izronile su u nekoj motelskoj sobi u predgrađu New York Cityja gdje sam kao izbjeglica bio smješten po dolasku u Ameriku, u decembru 1993. godine.

U očekivanju svoje nove destinacije u Americi (poslije sam saznao da će to biti Florida), jedan dan su nas, izbjeglice iz BiH, upravo pristigle iz pakla rata, pustili da prošetamo čuvenim Manhattanom. Hodajući gradom o kojem sam samo maštao da bih ga mogao nekada vidjeti, ali sad pod snažnim utiskom dolaska iz užasne ratne zone, počele su mi se priviđati neke stvari. Svaka osoba koju bih ugledao mi se priviđala kao neka osoba koju znam i koja je ostala iza mene u BiH, na ulicama Sarajeva ili rodnog Goražda. Svako lice je ličilo na lice neke meni drage osobe. Otac, brat, majka, prijatelji…

Po povratku u motelsku sobu, riječi su počele same nadolaziti, o tim emocijama koje su me pratile na bolnom izbjegličnom putu iz Sarajeva, preko Rima do New Yorka. I to čak na meni manje poznatom engleskom jeziku.

Neposredno nakon selidbe na Floridu i početka mog novog i nepoznatog života, sudbina ili šta li već dovela me je na jedan party u gradu Fort Myersu, na koji su me pozvali nepoznati ljudi koje sam slučajno sreo u lokalnom McDonaldsu. Brian i Jayne, tako su se zvali ti ljudi, slučajno su čuli razgovor mene i moje bivše djevojke i prišli da nas upitaju koji je to jezik kojim govorimo i odakle smo. Nakon kraće konverzacije, pozvali su nas na party u svoju kuću, koji se trebao desiti sljedeći dan.

Čim smo došli, odmah sam shvatio da društvo kojem smo se pridružili nije obično društvo. Bend koji je svirao bio je bend poznatog američkog bluesera Dannyja Shaparda. Čovjeka kojeg sam tada na partyju upoznao i koji je postao i do danas ostao moj najbolji američki prijatelj, producent mog prvog albuma i član moje američke postave Frozen Camelsa.

Jedna od osoba koju sam također na tom partyju upoznao (mada ga odmah nisam ni prepoznao) bio je i Cliff Williams, basista jednog od najboljih rock bendova u svijetu svih vremena – AC/DC.

Par godina poslije, kada sam osnovao bend Emir & Frozen Camels, u čijoj prvoj postavi je osim Sheparda i Williamsa svirao i bubnjar Darrell Nutt, na jednu od proba sam donio i pjesmu “Sarajevo, New York, Roma”. Ovaj put sam uz tekst imao i muziku. Danny i ekipa su mi prvo ispravili sve gramatičke greške, a onda smo odlučili da pjesmu snimimo u tada čuvenom studiju “Soundcheck” u floridskom gradu Fort Myers. Na pjesmi je na vokalu gostovao Danny Shepard, a pjesma je objavljena 2000. godine na prvom EFC albumu “San” u izdanju Dallas Recordsa.

Sljedeća epizoda događa se 2002. godine, na tek pokrenutoj BH muzičkoj nagradi ”Davorin”, čija prva ceremonija je priređena u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, 24. 8. 2002. godine.

Među dvadesetak uobičajenih kategorija, trofej ”Davorin” se dodjeljivao i za najbolju internacionalnu suradnju, a među kandidatima jednostavno se isticala – Emir Bukovica, bosanski rock muzičar uglavnom malo poznat i domaćoj javnosti, sa američkim i svjetskim rock zvijezdama. Za glasače dileme nije bilo: pripala im je nagrada za pjesmu ”Sarajevo, New York, Roma”.

Epizoda bi možda završila kao simbolični i emotivno veliki trenutak u Emirovoj karijeri, da ne bješe reakcije Dannyja Sheparda, Cliffa Williamsa i Darrella Nutta. Prvi je godinama proglašavan za najboljeg bluesera Floride, nagrade za drugoga suludo je i spominjati, a treći je znameniti session bubnjar i producent koji je radio sa elitom svjetskog rocka, ali nagrada iz Bosne i Hercegovine (!), iz zemlje koja je predugo u svijetu bila simbol patnje i nesreće – to ih je oduševilo. Pa su odlučili doći i zasvirati u toj Bosni i Hercegovini, uzvraćajući na jedini način kojim im je prirodan.

Krajem godine trojka je s Emirom izvela tri koncerta, u Zagrebu, gdje je objavljen album ”San”, u Zenici gdje su dobili ”Davorina” (a Emir im je objasnio moćnu simboliku tog trofeja), te u Sarajevu (čiju simboliku nikome nije trebalo objašnjavati).

Novi duh pjesmi ”Sarajevo, New York, Roma” 2003. godine daje pionir i velikan bh. elektronske muzike Adi Lukovac, koji je sa svojom grupom Ornamenti (za nepućene: u kasnijoj fuziji sa zeničkim hip hop kolektivom Gluho doba transformirani su u Dubiozu kolektiv) snimio remix u kojem se kao gosti pojavljuju tada najpopularniji hrvatski reper El Bahattee i ponovo Danny Shepard.

Remix i video spot urađeni su u sklopu tadašnje UN I NATO kampanje za povratak izbjeglica na predratna ognjišta, kampanje pod nazivom “Budi tolerantan – budi pametan!” i u tom kontekstu posebnu kreaciju u video priči ostvario je reditelj Faruk Šabanović: bezlični likovi u spotu reminiscencija su na Emirove prve doživljaje iz New Yorka, na nestvarne spodobe koje su samo u njegovoj mašti činile stvarne ljude koje je u sebi nosio iz domovine.

Često Emir Bukovica otputuje do Floride. Neke tamošnje ljudi, koje mi znamo kao velike muzičke zvijezde, on poznaje onakvima kakve prave zvijezde jesu, kao pristupačne, otvorene osobe što će vas pripustiti u svoj život ako ih samo takvima doživljavate. Emiru oni nisu ništa drugo negoli prijatelji.

Dakako, muzika im je važna poveznica, pa se i u Emirov novi, prošle godine pokrenuti projekt Bukowskee uključuju Danny Shepard kao gitarista i vokal i Darrell Nutt kao reditelj američkog spota.

Nedavno je Bukovica opet bio preko velike bare. Ugostili su ga u popularnom podcast showu “Music Studio Live” u kojem je govorio o dolasku na Floridu, svojim muzičkim počecima, životu na dva kontinenta, prijateljstvu s poznatim svjetskim autorima i glazbenicima i o svojoj trenutnoj karijeri.

Osim interesantnog jednosatnog intervjua, Emir je uživo u programu odsvirao i otpjevao svoje dvije pjesme, “I Need You Now” i famoznu “Sarajevo, New York, Roma”, u akustičnoj verziji. U studiju su mu se priključili prijatelji iz originalne postave američkih “smrznutih deva”, Danny Shepard i Darrell Nutt, kao i američka kantautorica Sarah Hadeka Williams.

Amerima je to bilo egzotično. Nama je dragocjeno kao inspirativna storija o svladavanju izazova od Sarajeva, preko Rima do New Yorka – i natrag.