Reakcija Općine Centar: Nismo prodali zemljište na Marijin dvoru

Povodom članka objavljenog na web portalu zurnal.info 5. februara 2020. godine pod naslovom „TAJKUN OSUĐEN ZBOG UTAJE POREZA: Općina Centar bez javnog oglasa prodala zemljište Tihomiru Brajkoviću!“, a koji su prenijeli i drugi mediji, ova Općina poslala je reakciju. 

U navedenom je istaknuto da je Općina svojom odlukom od 21. januara 2020. godine prodala kompaniji Palace investment zemljište na Marijin dvoru na katastarskoj čestici 634 u vrijednosti od 1,4 miliona KM. Ističemo da ova odluka nije donesena i da o njoj Općinsko vijeće uopće nije ni raspravljalo“, kaže se u saopćenju Općine.

Dalje se navodi da je činjenica da je firma Palace investments podnijela zahtjev Općini Centar za kupovinu zemljišta u vlasništvu Općine na predmetnom lokalitetu površine 788 metara kvadratnih putem neposredne pogodbe radi oblikovanja građevinske cjeline.

S obzirom da je na građevinskoj parceli površine 3842 kvadratna metra, navedena kompanija vlasnik većine zemljišta od 3054 metra kvadratna, a da je Općina manjinski vlasnik zemljišta od 788 kvadrata, u skladu sa članom 363 stav 3. Zakona o stvarnim pravima i člana 33 Odluke o građevinskom zemljištu Općine Centar Sarajevo većinski vlasnik u skladu sa zakonom ima mogućnost kupovine zemljišta neposrednom pogodbom radi oblikovanja građevinske parcele“, saopćila je Općina Centar.