Šahovski klub Sarajevo: Ovaj sport ima moć da čini ljude sretnima

Inicijativa o osnivanju Šahovskog kluba u Sarajevu potekla je krajem 1903. godine kada je Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu, na zahtjev grupe građana svih nacionalnosti, obavijestila Zajedničko ministarstvo u Beču „o osnivanju šahovskog kluba u Sarajevu“. Klub je osnovan 1904.godine.

Sarajevski turnir u šahu se afirmisao kao jedan od najznačajnih a ujedno je bio i prvi tradicionalni turnir u bivšoj Jugoslaviji kao preteča mnogih drugih.

Prvi ženski šahovski turnir u Bosni i Hercegovni odigran je 1937.godine u organizaciji ŠK „Sarajevo“.
Šahovski klub Sarajevo danas broji oko 70 članova .

Turniri se održavaju redovno , među turnirima koji se održavaju neki su i tradicionalni poput Memorijalnog turnira prof. dr Nijaza Durakovića koji je u nedjelju 2.2.2020 godine održan kao sedmi po redu.

„Naša je misija je vratiti djecu na pravi put , pokazati im da igra šaha nije zaboravljena i da je još uvijek zastupljena . Mnoge škole imaju šahovske sekcije i određeni broj članova ali priča o šahu u skorijoj budućnosti neće samo ostati na sekcijama. U skorijoj budućnosti planiramo se posvetiti djeci koja su slijepa i slabovidna a imaju jako veliki talenat za ovakvu igru. U klub su uvijek svi doborodoši“, istakla je Selma Melez, PR Šahovskog kluba Sarajevo.

Šahovska igra jedna je od najstarijih društvenih igara koja svoje korijene vuče iz Indije u 6. st. Nakon Indije šah se proširio na Arapski poluotok, a u 8. stoljeću počinje širenje ove veličanstvene umne igre u Europi.

„U Bosni i Hercegovini šah se i dalje igra i prisutan je . Naravno razvoj tehnologije doprinjeo je tome da djeca sve manje pokazuju zainteresovanost za ovakav vid sporta. Da, šah spada u vrstu sporta. Naravno da ima djece koja igraju aktivno šaha ali bismo voljeli da se broj djece poveća“, kazala je Selma.

Ono što svaki šahist intuitivno osjeti potvrđeno je u brojnim istraživanjima. Igranje šaha utječe na poboljšanje kreativnosti, logičkog rješavanja problema, pamćenja, koncentracije, samopouzdanja te mnogih drugih intelektualnih sposobnosti.

Bitno je i istaći citat jednog od najboljih šahovskih trenera i velikog igrača, Siegberta Tarrascha:
“Uvijek sam pomalo sažaljevao čovjeka koji ne zna šah, kao što bih sažalijevao čovjeka kojem je ljubav ostala nepoznata, jer šah kao ljubav, kao muzika, ima moć da ljude čini sretnima“.