Rezultati izbora u Hamburgu: SPD-u pobjeda, AfD ipak uspio preći izborni prag

Prema prijevremenim službenim rezultatima, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je u nedjelju pobijedila na izborima za lokalni parlament u gradu Hamburgu, koji ujedno predstavlja i saveznu državu, a populističko desna Alternativa za Njemačku (AfD) je protivno prvim procjenama ipak prešla izborni prag, prenosi Hina.

“SPD je osvojio 39 posto glasova, Zeleni 24,2, Kršćansko-demokratska unija (CDU) 11,2, stranka Ljevica 9,1, AfD 5,3 te Liberalno-demokratska stranka (FDP) pet posto glasova”, saopćila je hamburška izborna komisija nakon prvog potpunog prebrojavanja glasova.

U Hamburgu, zbog velikog broja kombinacija koje biračima stoje na raspolaganju, prebrojavanja uprkos samo 1,6 miliona birača traju duže nego u ostalim saveznim državama.

Dosadašnji i najvjerovatniji budući gradonačelnik-premijer Hamburga, Peter Tschentscher (SPD) već je najavio razgovore sa Zelenima o nastavku socijaldemokratsko-zelene koalicije koja je na vlasti u ovom gradu-saveznoj državi od 2015.

Najslabiji rezultat CDU-a
Nakon prvih djelomičnih rezultata mediji su polazili od toga da AfD, koji je u tom trenutku računao sa 4,7 posto glasova, neće ući u parlament nakon čega je u štabovima SPD-a i Zelenih nastalo slavlje uz povike “Nacisti van!”.

CDU je ostvario najslabiji rezultat u Hamburgu, a za slab rezultat vodstvo stranke okrivljuje krizu na vrhu CDU-a koja je nastala nakon saradnje te stranke s AfD-om u Tirinškoj.

Najveći priliv glasova u poređenju s posljednjim izborima zabilježili su Zeleni koji su osvojili 11,9 posto više glasova nego na izborima 2015.

Nastavlja se i trend pada popularnosti velikih stranaka: SPD je izgubio 6,6 posto, a CDU 4,7 posto glasova.

AfD je za gubitak glasova u poređenju s posljednjim izborima u Hamburgu optužio medije i ostale parlamentarne stranke koje su AfD indirektno okrivile za pokolj s radikalno desnom pozadinom u kojem je u srijedu u Hanauu ubijeno 10 osoba.