Sarajevo dobilo prvu Unsmoke zonu

Sadnjom drvoreda i žive ograde na zelenoj površini uz saobraćajnicu ispred Hotela Holiday, kompanija Philip Morris, u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo i Općinom Centar, te KJPK „Park“, predstavila je svoju globalnu inicijativu „Unsmoke your World“ u Sarajevu.

Unsmoke Sarajevo je lokalna aktivnost u okviru inicijative, koju kompanija Philip Morris BiH radi u saradnji sa lokalnim zajednicama i KJKP Park sa ciljem da omogući građanima Sarajeva da udišu čistiji zrak, ali i da podstakne širu zajednicu da svoj život i okruženje oslobode od negativnih utjecaja.

Sadnja drvoreda i žive ograde počinje na lokaciji ispred Hotela Holiday, u općini Centar i nastavlja se kroz općinu Novo Sarajevo duž ulice Zmaja od Bosne do Socijalnog.

U svom obraćanju za medije, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je da je ovo jedina zelena površina uz šetnicu i saobraćajnicu na području općine Novo Sarajevo da nije rekonstruisana i oplemenjena novim sadnicama.

“Općina je pripremila zelenu površinu za sadnju, dok je kompanija Philip Morris obezbijedila sadnice čime će i ovaj dio Novog Sarajeva biti adekvatno ozelenjen”, istakao je načelnik Nedžad Koldžo, te dodao da je ovaj projekat od iznimne važnosti jer ne samo da se na ovaj način povećava mogućnost apsorpcije štetnih čestica u zraku, već se osigurava i sigurnost građana koji koriste ovu pješačku zonu koja je uz jednu od naprometnijih gradskih saobraćajnica.

Iz KJKP „Park“ Sarajevo, se nadaju da će ova akcija biti prva u nizu i pokrenuti i ostale pojedince i kompanije da se uključe, jer i najmanji doprinos ima veliki značaj.

“Zahvalni smo što smo kao odgovorna firma odabrani da učestvujemo u ovom projektu. U proteklom periodu smo imali dobru saradnju sa općinama na poboljšanju i obnovi zelenih površina. Vjerujem da dolazi bolje vrijeme kada pred nama predstoje veliki projekti ozelenjavanja naših zelenih površina, kao što je sadnja na području općina Centar i Novo Sarajevo. Naša namjera je da nastavimo sa ovim projektom povećanjem broja sadnica stabala i žive ograde”, kazao je Edin Abdurahmanović, direktor KJKP „Park“.

Sadnja žive ograde uz najprometniju saobraćajnicu u BiH, samo je prva u nizu aktivnosti u okviru „Unsmoke Sarajevo“ inicijative i početak “Od-dimimo Sarajevo” akcije.

Osim 6.000 sadnica žive ograde koji su zasađeni, u narednim mjesecima kompanija Philip Morris zasadit će i 86 stabala mladog drvoreda, dok će se sadnjom bijelog i crnog bora formirati zaštitni pojas, a Općina Novo Sarajevo uskoro će dobiti i novi travnjak u zelenom pojasu od Pofalića do Socijalnog.