Senzori za mjerenje glukoze u krvi 240 KM, dijabetičari najavljuju proteste

Ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svim oboljelim od dijabetesa tip 1 ne omogući besplatno dobijanje senzora za kontinuirano mjerenje nivoa glukoze u krvi, oboljeli će organizovati proteste u Sarajevu.

Inicijativa “Za život s manje boli” koja je prošle godine pokrenuta od neformalne grupe roditelja djece kod kojih je dijagnosticiran dijabetes tip 1, još uvijek nije dobila konačan epilog kako to zahtjevaju članovi udruženja oboljelih od ove bolesti u Fedraciji Bosne i Hercegovine, piše klix.ba.

Naime, prema njihvom zahtjevu Federalna vlada treba usvojiti odluku prema kojoj bi se finansiranje senzora za kontinuirano mjerenje nivoa glukoze u krvi odvijalo preko Fonda solidarnosti FBiH, a ne da se spušta na kantonalne nivoe, kako je to ranije odlučeno.

“Svemu ovome prethodile su mnoge aktivnosti, od samog prikupljanja potpisa, registracije senzora u Agenciji za lijekove BiH te njegove same promocije. Mi sada očekujemo da Vlada FBiH donese odluku o izdvajanju finansijskih sredstava na federalnom, a ne kantonalnom nivou kako je to planiramo.

Tada bi se desilo da zavodi zdravstvenog osiguranja koji imaju novca to bi finansirali, a opet oni koji imaju slabija punjenja budžeta to neće biti u mogućnosti. Ako se ne udovolji našem zahtjevu izlazimo na proteste”, rekla je za Klix.ba Indira Bektić-Mujkić, predsjednica tuzlanskog udruženja Novi horizonti.