Stanovnici Sokolja dobili novu minibusku liniju Otoka – Naselje heroja

Nakon višegodišnjih problema sa neredovnim javnim gradskim prevozom, stanovnici Naselja heroja konačno su dobili alternativnu mnibusku liniju koja će saobraćati na relaciji Otoka – Naselje heroja Sokolje.

Liniju na ovoj relaciji će održavati kompanija Centrotrans.

Nova minibuska linija počela je saobraćati od jučer, a početak probnog rada danas su ozvaničili ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Šteta, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor kompanije Centrotrans Safudin Čengić, uz prisustvo brojnih građana.

Ovom prilikom istaknuto je da je najurgentniji problem kada je u pitanju javni gradski prevoz u općini Novi Grad, bio upravo u naselju Sokolje, gdje niz godina Javno preduzeće Gras ne održava redovno liniju Stup – Sokolje, a kojom bi, pored ostalih građana, trebalo da se prevoze i učenici Osnovne škole Sokolje.

Imali smo veliki broj inicijativa i zahtjeva građana, ali i najava za organiziranje protesta. Više puta smo uputili brojne urgencije prema nadležnom ministarstvu da se nađe rješenje, da se uvede alternativni prevoznik, jer postojeći nije održavao svoju liniju. I konačno se došlo do rješenja da se uvede nova linija Otoka – Naselje heroja Sokolje koja je probnog karaktera. Zadovoljni smo da je konačno uveden i drugi prevoznik za ovo naselje i da građani imaju alternativu, u slučaju ako jednog prevoznika nema, da mogu doći na vrijeme do posla, škole, fakulteta i sl.”, rekao je Efendić.

Prvih šest mjeseci, dok traje probni rad, Općina će sufinansirati dio troškova prevoznika koji će vršiti usluge prevoza.

Obzirom da je pitanje tarifnog sistema i korištenja karata, pitanje Kantonalnog ministarstva saobraćaja, na šta Općina ne može uticati, ministar Šteta pojasnio je da penzioneri, đaci i studenti mogu koristiti kupon i jednog i drugog prevoznika, u jednom i drugom prevoznom sredstvu, što znači da ove kategorije mogu kupon Grasa koristiti u Centrotransovim vozilima i obrnuto.

Ovim nisu obuhvaćene ostale kategorije, ostalo je da se do aprila nađe rješenje za socijalne kategorije i radne kupone. Na ljeto ide elektornski sistem naplate karata sa jedinstvenim tarifnim sistemom, kada će se kartice jednako moći puniti i koristiti u vozilima oba prevoznika”, kazao je Šteta, saopćila je Općina Novi Grad.