Studenti koji su za Dubiozu izradili novog člana benda: BiH je dobila prvog humanoidnog robota

Članovi benda Dubioza Kolektiv, ne sumnjajući u sposobnost sarajevskih studenata, a vodeći se željom da za svoje obožavatelje snime novi spot, na sebi svojstven način, obratili su se Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predstavili svoju viziju robota, koji bi se našao u njihovom spotu.

Ovako počinje priča ovih mladih i entuzijastičnih studenata, koji su na kreiranju robota radili godinu i po dana i za koje ovo predstavlja ponosno dostignuće.

Sarajevska sehara je porazgovarala sa Edinom Omerovićem, studentom Elektrotehničkog fakulteta, koji nam je ispričao kako je tekao proces izrade robota, kako je bilo prisustvovati snimanju jednog muzičkog spota, te kakve planove spremaju za budućnost.

Da li su studenti ETF-a i prije vas imali slične i uspješne poduhvate?

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu iza sebe imaju veliki broj uspjeha, kako na takmičenjima gdje pokazuju svoje znanje iz teorije, tako i na praktičnim projektima gdje demonstriraju svoje vještine i znanje iz prakse.

Za vrijeme od kako je nastao Embedded Systems Club (Klub ugradbenih sistema) uspješno je realizovano više različitih projekata iz oblasti ugradbenih sistema. Neki od projekata uključuju Infinity Mirror sistem i veliki LED display koji su izloženi na ulazu u zgradu fakulteta.

Naš projekat humanoidnog robota je najveći i najzahtjevni projekat na kojem su radili članovi Kluba. Koliko znamo, ovo je prvi bosanskohercegovački humanoidni robot i za nas predstavlja veliko dostignuće, posebno zbog količine truda i vremena koje je uloženo u njega.

Kako ste došli na ideju i ko vam je pomogao da ideju pretvorite u djelo?

Na samu ideju su došli momci iz benda Dubioza Kolektiv. Oni su htjeli da imaju humanoidnog robota koji bi mogao da bude na njihovim nastupima i da glumi u njihovim spotovima i sa tom željom su se obratili nama.

Za dizajn robota je bio zadužen francuski skulptor i dizajner Gael Langevin a njegov projekat “InMoov” je poslužio kao platforma za našeg robota. Pokretna platforma na kojoj se nalazi robot i koja je daljinski upravljana je u potpunosti dizajnirana i konstruisana na ETF-u, a na robotu su izvršene dodatne modifikacije kako bi zadovoljio sve potrebe Dubioze Kolektiv.

Koliko je bilo potrebno umova i ruku kako biste dobili krajnji rezultat?

Robot koga zovemo Robby Megabyte je sastavljen i programiran od strane osam studenata Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo, to jeste, članova STELEKS Embedded Systems Club.

To su Adnan Arnautović, Almir Bešić, Aldina Bundavica, Mugdim Đuliman, Abdulah Jamak, Edin Omerović, Amina Tihak i Nermin Čović, a sam proces je trajao više od godinu i po dana.

Kako je bilo družiti se sa članovima grupe Dubioza Kolektiv i učestvovati u snimanju jednog spota?

S obzirom na to da skoro svi članovi Kluba vole i slušaju Dubiozu, druženje sa njima nam je bila velika čast i zadovoljstvo.

Samo snimanje spota je bilo poprilično stresno jer smo morali da obavimo veliki broj stvari u ograničenom vremenskom periodu kako bi sve izgledalo “ušminkano” za spot ali na kraju, kad smo vidjeli rezultate, svi smo bili sretni što smo imali priliku da učestvujemo i doprinesemo tom procesu.

Imate li neke planirane aktivnosti za budućnost, koje biste mogli najaviti?

Plan je da se nastavi sa usavršavanjem i dodavanjem novih stvari na robota. Robbya spremamo za nove i uzbudljive poduhvate o kojima ne smijemo još pričati ali smo sigurni da će svi čuti za to kada bude vrijeme.

Također nam je u planu da se pozabavimo aktuelnim problemima kao što su zagađenje zraka u Sarajevu i poboljšavanje javnog prevoza i u tom procesu svaki vid podrške nam je dobrodošao.