Uveliko prešao SARS: Koronavirusom zaraženo više od 20.000 osoba širom svijeta

Kolika je prijetnja koronavirus svijetu najbolje govore podaci o zaraženima i preminulima uslijed kontaminacije ovim virusom, kao i mjere koje velike države poduzimaju da spriječe širenje. 

Prema posljednjim podacima 20.702 osobe su zaražene, 20.492 samo u Kini, dok je preminulo ukupno 427 oboljelih.

Ukoliko uzmemo u obzir da je SARS imao životni vijek od skoro tri mjeseca prije nego se uopšte čulo za njega, a koronavirus ni manje od mjesec dana, a preduzimaju se sve mjere da se smanji njegovo djelovanje, shvatimo kolika je razlika između ta dva virusa.

Sve je više država u kojima se pronalaze osobe koje su pozitivne na ovaj virus, mnoge su do sada poput Turske jučer ukinule letove ka Kini, dok su neke na aerodromima počele prskati dezinficijensom kineske putnike.

Ono što je najviše pogodilo naš region je sumnja da su dva mladića u Vinkovcima u Hrvatskoj zaražena koronavirusom. 

Radi se o mladićima koji su 1996. i 1997. godište, a hrvatski mediji su pisali da bi u toku biti trebali biti testirani, ali još nisu izvijestili o rezultatima pretraga.

Podsjećamo, dokazano je da je koronavirus svoj životni vijek počeo sa “mokre pijace” u kineskom Wuhanu. Mokre pijace se tako nazivaju zbog toga što su uvijek natopljene krvlju životinja koje se pred kupcima ubijaju.