Video/ Vjetar u Sarajevu čupao stabla, iz Civilne zaštite uputili upozorenje

Glavni grad Bosne i Hercegovineje u poslijepodnevnim satima zahvatilo nevrijeme.

Glavne saobraćajnice su poplavnjene, a saobraćaj je otežan. Na Čengić Vili u ulici Gradačačka na parkingu ispred stambenih zgrada, vjetar je oborio stablo na parkirani autobomil nanijevši mu štetu.

U vezi ovoga oglasila se i Kantonalna uprava civilne zaštite i izdala upozorenje pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

Obzirom, da je Federalni hidrometeorološki zavod za vremenski period 04.02. do 06.02.2020. godine za područje cijele Bosna i Hercegovina izdao NARANDŽASTO UPOZORENJE za jaki vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera sa olujnim udarima, čija brzina će biti od 50 do 70 km/b, upozoravamo sva pravna i fizička lica na području Kantona Sarajevo da ODMAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, preduzmu neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra“, saopćila je Civilna zaštita.

Posebno apeluju na pravna lica koja izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogli pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigumost prolaznika.

Također, apelujemo sugradanima da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli uslijed vjetra ugroziti sigumost prolaznika, te da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala“, dalje navode.

Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kao bi iste bile spremne da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama reaguje na najavaljene jake udare vjetra na području svojih općina, saopćila je Uprava civilne zaštite KS.