Zemljotresi sve češća pojava: Da li ih izazivaju klimatske promjene?

U posljednje dvije sedmice zabilježeno je čak devet većih zemljotresa širom svijeta. Neki od njih su bili veoma razorni i odnijeli su desetine života sa sobom, a za njihovu pojačanu aktivnost mogle bi biti odgovorne klimatske promjene.

Jamajka je prije tri dana pogođena snažnim zemljotresom jačine 7,7 stepeni, nakon čega je za cijelo područje bilo izdato upozorenje za cunami, koje je kasnije ipak povučeno. Međutim, zbog ovog upozorenja o razornom cunamiju evakuirana su područja u radijusu od 940 kilometara, piše The Guardian.

Malo slabiji zemljotres (5,4 stepeni) pogodio je Grčku prije dva dana, a u posljednje dvije sedmice potresi su zabilježeni i u Albaniji, Zagrebu, Turskoj, Kini, Indoneziji, Meksiku i na Kosovu.

Poznato je da potrese izazivaju pomicanja tektonskih ploča, koje su dio Zemljine kore, pa se oni često javljaju u sličnim područjima, jer neke države leže na mjestima gdje se dvije ploče susreću.

Imaju li klimatske promjene veze s ovako čestim potresima?

Mnoga istraživanja bavila su se ovim pitanjem, a nekoliko njih uspjelo je naći vezu između vremenskih nepogoda i potresa zemlje.

Jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature 2009. godine ustanovilo je da su tajfuni u Tajvanu povezani s potresima na ovom otoku. Naučnici koji su proveli ovo istraživanje tvrde da postoje i unutrašnji razlozi za potres, ali da ozbiljne vremenske nepogode mogu potaknuti pokretanje potresa.

Shimon Wdowinski sa Sveučilišta u Miamiju također je primijetio da se jaki potresi javljaju poslije uragana i tajfuna. Najrazorniji primjer za to je veliki potres na Haitiju 2010. godine, koji je usmrtio 220.000 ljudi.

Velike količine oborina također mogu povećati aktivnost potresa, kao što se dogodilo na Himalajima, kada je 2015. Nepal pogođen zemljotresom u kojem je poginulo 9.000 ljudi.

Ako ove manje vremenske nepogode mogu izazvati potrese, može se doći do zaključka da bi veće klimatske promjene izazvale reakciju na globalnom nivou.

Ako današnje vremenske prilike mogu potaknuti potrese i izvući magmu iz Zemljine kore, možete samo zamisliti kako će Zemlja reagovati na velike promjene u životnoj sredini u kombinaciji s ubrzanim klimatskim promjenama”, izjavio je Bill McGuire, profesor sa Sveučilišta u Londonu i vulkanolog, koji se bavi proučavanjem nestabilnosti vulkana, utjecaja klimatskih promjena na okruženje i geoloških opasnosti.

Na osnovu svega ovoga, može se zaključiti da klimatske promjene nisu glavni izazivač potresa, ali da njihov utjecaj može ubrzati javljanje potresa, što bi moglo rezultirati češćom aktivnošću potresa na određenim mjestima.