Direktor i profesori oslobođeni odgovornosti za Slavkovo izbacivanje iz škole

Osnovni Sud u Višegradu donio je oslobađajuću presudu u slučaju protiv direktora, pedagoga i osam profesora srednjoškolskog centra Rudo za krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 354. stav 1 krivičnog zakona Republike Srpske, a u vezi sa slučajem Slavka Mrševića, tinejdžera sa blagim oblikom autizma, kome je tri godine uskraćeno pravo na školovanje.

Slavkov otac Nenad nije krio da ga je ova presuda duboko razočarala i iznenadila, piše BUKA.

Mi smo duboko smo povrijeđeni i ja samo mogu da poručim da ćemo nastaviti borbu, da nećemo stati na ovome i da ćemo istrajati da dokažemo da smo mi u pravu”, izjavio je Nenad Mršević.

Podsjetimo, u slučaju Slavka Mrševića je prije pet mjeseci donesena historijska pravomoćna presuda za diskriminaciju u procesu obrazovanja.

Donio ju je Okružni sud u Istočnom Sarajevu, proglasivši krivim Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Javnu ustanovu Srednjoškolski centar Rudo, zbog, kako je navedeno, “diskriminacije nad učenikom Slavkom Mrševićem, na način da su učeniku na početku 2016/2017. godine, bez donošenja ikakvog formalnog akta o tome, uskratili pravo da pohađa nastavu, te da su propustili da preduzmu mjere inkluzije u redovnu nastavu”.

Ovo nije jedina presuda u korist Slavka.

I Osnovni sud u Višegradu je u aprilu prošle godine presudio u njegovu korist, utvrdivši da su gore navede institucije prekršile zakon i prava Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

Podsjetimo, Slavko je 2016. upisan u prvi razred Srednjoškolskog centra u Rudom, njegove ocjene na prvom polugodištu nisu zaključene, u drugom polugodištu nije ni ocjenjivan, da bi mu se potom onemogućio ulazak u školu.

Mjesecima nakon udaljavanja s nastave Slavko je dolazio pred školu, kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora, o čemu su pisali svi mediji iz regiona.

Također, jučer smo pisali o tome da su i nakon historijske presude za Slavka vrata škole ostala zatvorena, a više o tome možete pročitati klikom OVDJE.