Direktor tuzlanske bolnice Elmir Jahić: Medicinska sestra radila s pacijentima, ne znamo kako se zarazila

Medicinska sestra Medicinskog instituta Bayer iz Tuzle, nekadašnjeg Centra za srce, kojoj je danas dijagnosticiran koronavirus, tokom ove sedmice dolazila je na posao i radila s pacijentima na Odjelu kardiologije, potvrdio je za Faktor direktor Medicinskog instituta Bayer Elmir Jahić.

Kako navodi, žalila se na bolove iza prsne kosti, te su prvo sumnjali na kardiološke probleme.

Naša medicinska sestra jutros je došla na posao i žalila se na bolove iza prsne kosti. Posumnjali smo na kardiološke probleme i uradili kardiološke preglede, međutim to nije bio uzrok tegoba. Ona nije bila febrilna, dakle nije imala temperaturu, ali smo na osnovu drugih simptoma posumnjali na infekciju virusom COVID-19 te smo kontaktirali Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) TK i nadležni higijeno-epidemiološku službu”, kaže dr Jahić.

Nakon što je urađen test i pokazalo se da je pozitivan, aktivirane su procedure, koje svaka bolnica ima za slučaj ovakve infekcije, piše Faktor.

Mi smo bili spremni na ovakvu situaciju i poduzeli smo mjere u koordinaciji s Kriznim štabom TK. Svi koji su se zatekli na Medicinskom institutu danas su tamo i ostali i slijedi epidemiološka procjena kontakata zaražene žene”, navodi d. Jahić, koji ističe da još uvijek nije jasno kako se medicinska sestra zarazila.

Dakle, svi oni koji su se zatekli u bolnici bit će na neki način uzeti u epidemiološku obradu, koja će, po svemu sudeći trajati cijelu noć.

Mi nemamo podatke o tome kako se medicinska sestra zarazila, da li putem svojih privatnih kontakata ili eventualno preko zaraženog pacijenta. Mi za sve naše kardiološke pacijente radimo i epidemiološku procjenu za posljednje dvije godine, ali smrtnost kod infarkta miokarda je oko 30 posto tako da se mnogo prijema radi po hitnoj proceduri i tu je prioritet saniranje srčanih problema”, pojašnjava Jahić.

Pored medicinske sestre pozitivna na koronavirus je još jedna mlađa žena iz Lukavca, koja je putovala u instranstvo, a po povratku u našu zemlju, prije pet-šest dana, bila je u kućnoj izolaciji.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić potvrdila je da će se jadan dio testova će se raditi večeras, a sve će biti nastavljeno sutra.

Osobe koje budu pozitivne idu u izolatorij, a one koje budu negativne ćemo za svaki slučaj ostaviti u izolaciji kod kuće”, rekla je Čolić.