seher 1

I strani turisti u samoizolaciji u hotelima kršili mjere zabrane

Sarajevska policija nedavno nije našla dva strana državljama, turiste, u hotelu u samoizolaciji koja im je naređena nakon što su doputovali u državu, prije nego što je 25. marta potpuno zabranjen ulazak u zemlju stranim državljanima.

Za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) je potvrđeno da u Kantonu Sarajevo trenutno boravi 460 stranih turista i da ih je u proteklih sedam dana bilo 4.622. Domaće institucije u Federaciji nisu jasno odgovorile na upite BIRN-a BiH o procedurama za mjere samoizolacije za strane turiste. Mjere samoizolacije nakon prelaska granice uvedene su 16. marta.

Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila je 23. marta listu sa 33 osobe koje su kršile mjere samoizolacije, a na spisku su se našla tri imena stranih državljana koji nisu zatečeni u samoizolaciji, od kojih su dva trebala biti u hotelu Holiday u kome danas više nema gostiju.

Izvršni direktor Hajro Rovčanin kaže da su prošlu sedmicu imali nekoliko turista iz Omana, Pakistana i Rusije. Svi su otišli. Policija je dolazila da provjeri turiste, ali oni su već biti napustili hotel, navodi on i dodaje da je hotel prazan i da su u njemu samo dežurni i radnici osiguranja.

Iskren da budem, podsjeća me na onaj period rata. Mada su drugi uslovi, ali nikako nije prijatno. Međutim, ne trpimo mi, trpi čitava država, čitav svijet. Vidite da je sve kontinente zahvatila”, kaže Rovčanin.

U hotelu Bosmal Arjaan nalaze se gosti iz Kine i Kuvajta. Kako su naveli iz hotela, jedan državljanin Kine je tu već dvije sedmice, dok je drugi sedmicu. Iz hotela kažu da nemaju podatak koliko dugo će se stranci zadržati u njihovom hotelu. Po njihovim procjenama, najvjerovatnije do kraja mjeseca.

Imamo strane državljane. Nisu u samoizolaciji nego ih je naša ambasada prebacila da budu kod nas u hotelu dok ne budu mogli nazad kući. Tako da nisu baš samo u izolaciji“, odgovorili su za BIRN BiH iz Bosmala.

Iz Ambasade Narodne Republike Kine kažu da se kineski turisti ne trebaju javljati Ambasadi kada dođu u državu te da nisu dobili obavještenje od relevantnih institucija u BiH “da su neki kineski turisti u izolaciji“.

Iz Ambasade Države Kuvajt odgovorili su da su državljani Kuvajta, koji u BiH ne posjeduju nekretnine, smješteni u hotel Bosmal Arjaan. Smještaj je počeo 17. marta i nisu svi dolazili u isto vrijeme. Osim državljana koji su smješteni u ovom hotelu, još jedan Kuvajćanin se nalazi u hotelu Terme. Ambasada radi na organizovanju leta iz Sarajeva za Kuvajt kojim bi svi Kuvajćani bili vraćeni u svoju domovinu.

Svi Kuvajćani su u izolaciji u hotelu. Iako nisu testirani na koronavirus, ambasada ima doktora koji je dostupan 24 sata ukoliko bilo ko od spomenutih državljana Kuvajta osjeti zabrinjavajuće simptome”, naveli su iz ambasade.

Kontrola turista iz Kuvajta
Kontrola turista iz Kuvajta

Iz hotela Evropa kažu da imaju stranih državljana, ali da niko nije u izolaciji.

Imamo gosta koji boravi tu već duži, jako dug period, tako da nije sigurno putovao. Imamo dvoje gostiju koji su stigli prekjučer (21. mart 2020.). Državljani su Maroka”, kažu iz hotela Evropa i napominju kako prijavljuju svakog svog gosta te da je policija nekoliko puta provjeravala turiste koji su u hotelu, ali da takva provjera još nije bila napravljena za turiste iz Maroka.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo govore da na osnovu aplikacije za prijavu gostiju u KS trenutno ima 640 stranaca. Najveći broj stranaca se nalazi na Ilidži, sa brojem od 504 osobe. Kako su naveli, stranci su iz Kine, UEA, SAD, Saudijske Arabije, Maroka, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije te Australije.

Po njihovim informacijama u proteklih sedam dana broj turista u KS iznosio je 4.622, a najveći broj stranaca se nalazio na Ilidži.

Naglasili su da aplikacija obuhvata samo one hotele koji su prijavljeni u sistem, odnosno koriste ovaj vid statističkog praćenja. Kako kažu stranci su iz sljedećih zemalja: Maroko, Oman, UEA, Velika Britanija, Turska, Francuska, Kuvajt, Meksiko, Srbija, SAD, Saudijska Arabija, Irak, Holandija, Makedonija, Kina, Njemačka, Švicarska, Kosovo, Peru, Hrvatska, Katar, Crna Gora, Italija, Filipini, Belgija, Bahrein, Rusija i Slovenija.

U BiH je od 15. marta bio zabranjen ulazak turistima iz tadašnjih žarišta koronavirusa poput kineske pokrajine Wuhan i Italije, a od 25. marta je zabranjen ulazak svim stranim turistima.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, na konferenciji za novinare je odgovarajući na upit BIRN-a BiH rekao da u ovom trenutku nemaju tačan broj koliko se stranaca nalazi u hotelima. Ajdinović je dodao da se u podacima o 33 lica, koja su data javno zbog kršenja izolacije, nalazi i nekoliko stranaca, “što dovoljno govori da su i stranci predmet kontrole u smislu kršenja mjera izolacije“.

Na drugi upit, koji je direktno poslan Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, za izolaciju stranaca u hotelima rekli su da to nije njihova nadležnost. Kako kažu, federalni inspektori izdaju rješenja na granicama, a unutrašnjost države kontrolišu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH.

Izvor: BIRN BiH