Direktorica OŠ Branko Ćopić: Bilo je mnogo poziva, različite reakcije roditelja

Osnovna škola “Branko Ćopić” u Banjoj Luci zatvorena je zbog prvih slučajeva koronavirusa zabilježenih u ovom gradu, odnosno zbog učenika 8. razreda koji je pozitivan na koronavirus.

Škola je zatvorena danas, a nad njom se provode predviđene higijenske mjere. Đaci su iz prve smjene vraćeni kućama, a ostale smjene su otkazane do ponedjeljka.

Sa direktoricom škole Branislavom Pejašinović razgovarala je novinarka N1 televizije.

Pejašinović je pojasnila koje su mjere preduzete nakon što je primljena informacija da je jedan učenik pozitivan na koronavirus.

Odmah smo đake pustili kućama i izvršili kompletnu dezinfekciju škole. Predstavnici higijensko-epidemiološke službe su u skladu sa svojim nadležnostima izvršili dezinfenkciju“, kazala je.

Dodala je da se u jednoj prostoriji koja je jutros dezinfikovana nalazi jedan broj radnika, dok su sve ostale prostorije prazne.

“Sve školske prostorije su dezinfikovane, a sutra će se dodatno dezinfikovati“, kazala je.

Direktorica je pojasnila da je učenik koji je pozitivan na koronavirus dva dana bio u školi.

Đaci iz tog odjeljenja su danas upućeni u Dom zdravlja kako bi dali uzorak na testiranje na koronavirus, kao i nastavnici koji su držali nastavu u tom odjeljenju“, kazala je.

Što se tiče ostalih zaposlenih, kazala je da ukoliko budu osjećali simptome ili su bili u direktnom kontaktu sa učenikom, potrebno je da se jave svom porodičnom ljekaru.

Jako je važno da ne širimo paniku u ovom trenutku, mnogo je poziva od jutros bilo. I različite su i reakcije roditelja, od onih koji su uznemireni, do onih koji pozivaju na smirenost“, istakla je.

Dodala je da niko od nastavnika i učenika za sada nema nikakvih simptoma.

Pratićemo narednih dana situaciju i po preporukama Instituta za javno zdravstvo postupaćemo“, kazala je.

Škola je zatvorena do kraja sedmice, a nastava bi u najboljem slučaju mogla krenuti u ponedjeljak, ukoliko nadležne službe procijene da je to moguće, piše N1.