Uključi se u Eko izazov “Učinimo svoju zemlju još ljepšom”

UG “Ruke” i Američka Ambasada u BiH pozivaju sve građana_ke, škole, poslovne kompanije i NVO da postanu dio promjene i priključe se Eko izazovu “Učinimo svoju zemlju još ljepšom”.

Primijetili ste problem zagađenja životne sredine u našoj zemlji? Umorni ste od prazne priče o jačanju ekološke svijesti i ne poduzimanju konkretnih akcija da se tome doprinese? Želite biti dio rješenja?

Eko izazov podrazumijeva da svi izaberu određenu zagađenu površinu (kao što je park ili obala rijeke) koja je korisna za lokalnu zajednicu, očiste je, urede i posvete se njenom održavanju narednih godinu dana!

Prijaviti se možete u jednu od tri kategorije i to:
1. Pojedinci i porodice
2. Škole
3. Poslovne kompanije i NVO

U svakoj kategoriji će biti nagrađena prva tri mjesta. Osim toga, bit će dodijeljeno i pet specijalnih nagrada za najkreativnija i najinovativnija eko rješenja.

U januaru, ovaj izazov je zvanično predstavljen javnosti centralnom svečanošću u Mostaru, gdje se promociji pridružio i Nj. E. Amabsador Eric Nelson, te istovremeno u pet drugih bosansko-hercegovačkih gradova i to: Zenici, Sarajevu, Tuzli, Bijeljini i Banja Luci.

Volonteri UG „Ruke“ javnosti poznatiji kroz Let’s  Do It projekat sa učesnicima su odradili zanimljive eko radionice kao što su kreiranje zelenog zida, preventivna selekcija otpada i kompostiranja.

U svakom od gradova učesnici, koji su većinom učenici srednjih škola, podijeljeni u grupe diskutovali su o određenim ekološkim problemima iz svoje sredine, te pred svima prezentovali rješenja koja su za taj problem osmislili. Ovo je ujedno bio način da svi prisutni dobiju ideje sa kojima se eventualno mogu prijaviti na sam izazov.

Neki od građana širom Bosne i Hercegovine već su prihvatili ovaj izazov, poslali fotografije trenutnog stanja zapuštene površine koju su odabrali i započeli svoje akcije čišćenja i uljepšavanja. Ukoliko vi to još uvijek niste uradili, sada je vaša prilika!

Na FB stranici Eko izazova svakodnevno možete pronaći nove kreativne ideje koje možete iskoristiti na svojoj površini, kao što su načini ukrašavanja dvorišta, stvari koje možete reciklirati ili kako kompostirati vlastiti organski otpad.

Također, na stranici su objavljene propozicije takmičarskog dijela izazova, gdje možete pročitati sve o načinu bodovanja i kriterijumima koje će koristiti žiri prilikom odabira pobjednika.

Sve nejasnoće, pitanja i najvažnije prijave šaljite na e-mail adresu izazov387@gmail.com, a sve informacije možete pronaći na FB grupi Izazov 387 , te na FB stranici Eko izazova.

Ostavimo zajedno pasivnost po strani. Kreirajmo novi mindset u odnosu prema našoj životnoj sredini. I učinimo svoju zemlju još ljepšom!