Fadil Novalić pojasnio uvođenje stanja nesreće u FBiH zbog koronavirusa

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine poručio je da je stanje nesreće koje je donijela Vlada FBiH adekvatna kategorija koja omogućava sve poteze koji su vezani za ovakve prilike, te je napomenuo da je to i zakonski opravdano.

Donesena je odluka kojom Vlada propisuje zadržavanje cijena na nivou od 5. marta, za pojedine proizvode. Danas smo pokrenuli inicijativu ka Vijeću ministara BiH za hitnu izmjenu člana 10 zakona o javnim nabavkama, kako bi bilo osigurano izuzeće kod nabavke medicinske i zaštitne opreme za potrebe suzbijanja koronavirusa“, poručio je Novalić.

Također, Vlada FBiH preduzela je mjere i aktivnosti za ublažavanje ekonomskih posljedica, nastalih pandemijom koronavirusa koja je globalna.

Agencija za bankarstvo treba donijeti akte da bi bankarski sistem ostao u ravnoteži“, rekao je Novalić.

Vlada će u četvrtak povući poteze vezano za formiranje Garancijskog fonda koji će omogućiti likvidnost privrede, poreskih olakšica, otvorit će aktivnosti na državnom nivou koji podrazumijeva pristupu međunarodnim finansijskim institucijama – jer se ovaj problem globalno rješava“, izjavio je premijer FBiH.

Također – preporuka je da jednom roditelju se omogući odsustvo s posla ukoliko ima dijete mlađe od 10 godina.

Pozdravio je aktivnosti oko organizovanja online nastave za učenike, te je pozvao sva javna preduzeća da u skladu sa resursima poduzmu slične mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.

Molim građane da poštuju preporuke i naredbe, da ne nasijedaju na lažne vijesti koje nisu iz institucija“, poručio je Novalić.

Koordinacija je od ključne važnosti. U stalnom smo kontaktu sa Vijećem ministara i Vladom RS. Samo zajedno možemo djelovati u interesu svih građana. Nema mjesta za paniku. Moramo biti odgovorni“, poručio je Novalić.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rekao je kako će od najveće pomoći biti odluka da se promijeni član 10. Zakona o javnim nabavkama čime se omogućava svim zdravstvenim ustanovama hitno nabavljanje sve potrebne opreme u cilju zaštite zdravlja stanovništa u ovoj situaciji.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je na današnjoj tematskoj sjednici razmatrala informaciju o stanju u Federaciji BiH i donijelo odluku da se proglasi stanje nesreće u entitetu, prenosi N1.

Sjednicu je sazvao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a na nju su, uz članove Federalne vlade, pozvani premijeri svih deset kantona u Federaciji BiH, te čelnici Udruženja poslodavaca FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Privredne komore FBiH, Porezne uprave FBiH, Federalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Federalne direkcije robnih rezervi, Crvenog krsta/križa FBiH i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.