Fahrudin Radončić: Hitno smijeniti direktora Doma zdravlja KS, dovesti energične i odgovornije ljude

Vidim i čujem mnogo argumentiranih primjedbi i zaista dramatičnih poziva građana, odnosno pacijenata i njihovih porodica, koji se žale na postupke pojedinih ljekara i osoblja u domovima zdravlja, poručio je danas Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

On je rekao da se nova Vlada KS dobro bori sa mnogim izazovima, ali mora pokazati sluh i odgovornost da odmah reagira i smijeni čelnog čovjeka ove institucije, prenosi N1.

Svi menadžeri, ne samo u zdravstvu, koji su kapacitirani za uobičajene i rutinske situacije, moraju svoje pozicije odmah prepustiti onima koji su brži, energičniji, odgovorniji i etički svjesniji Hipokratove zakletve. Zato, kao predsjednik SBB-a i dio koalicije u Kantonu Sarajevo, zahtijevam da se dosadašnji direktor promptno zamijeni. Nema se vremena za gubljenje, ljudi umiru, a eskalacija pandemije, koja traži maksimalnu organizaciju i angažiranje zdravstvenih institucija, tek se očekuje. Svaki dan je u ovoj situaciji velik i nenadoknadiv”, rekao je Radončić.

U BiH je do sada, koronavirusom zaraženo više od 250 osoba. U Sarajevu je potvrđeno 13 slučajeva.

Međutim, onaj koji je posebno otvorio oči javnosti je smrt Advije Kanlić sa Ilidiže. Tek nakon smrti je testirana na koronavirus, te je test pokazao da je pozitivna. Nakon toga je testirana još samo njena kćerka Ehlimana, koja je također pozitivna. Niko drugi iz njihovog okruženja još uvijek nije testiran. Sve to su sinoć u gostovanju na Face TV-u kazali već spomenuta kćerka i sin gospođe Advije Nezir. Gostovanje možete pogledati OVDJE.