Gianluca Vialli: Historija čuvenog trenera-igrača Chelsea

Gianluca Vialli bivši je italijanski fudbaler koji je u svojoj karijeri nastupao za klubove poput Juventusa i Chelsea.

Igrao je na poziciji napadača, a kasnije je probao raditi kao trener ali to nije dugo trajalo.

On je ušao u historiju zbog toga što je radio kao trener-igrač u Engleskom velikanu Chelseau. To se desilo 1998. godine, u sezoni kada je Chelsea osvojio kup pobjednika kupova.

Nakon početka karijere u Cremoneseu, klubu iz rodnog grada Vialli je prešao u Sampdoriju gdje je bio dio jakog napadačkog tandema sa svojim dječačkim prijateljem, Robertom Mancinijem.

Sa Viallijem na najvišoj razini Sampdoria je ostvarila najveće uspjehe u klupskoj historiji. Osvojili su po prvi put naslov prvaka Italije u sezoni 1990./91. u kojoj je Vialli bio najbolji strijelac lige sa 19 pogodaka.

Osvojio je Vialli sa Sampdorijom i kup pobjednika kupova te je zabio dva pogotka u finalu protiv Anderlechta. Sa Sampdorijom je također osvojio i tri talijanska kupa, 1985., 1988. i 1989. godine.

Stigli su Vialli i Sampdoria do finala Lige Prvaka 1992. godine, ali izgubili su u do sada jedinom njihovom finalu u historiji od velike Barcelone.

Vialli je prešao u Juventus ubrzo nakon poraza u finalu Lige Prvaka za tada rekordnih 12.5 miliona funti.

Osvojio je u svojoj prvoj sezoni sa Juventusom kup UEFA. U sezoni 1994./95. Vialli je sa istim klubom osvojio duplu krunu te je stigao i do finala kupa UEFA, u kojemu je i zabio pogodak. Te je sezone bio najbolji strelac torinskog kluba.

Svoju karijeru u Juventusu je završio kao kapiten i to nakon finala Lige Šampiona 1996. godine, finala u kojem je i osvojio svoju jedinu Ligu Šampiona kada je Juventus pobedio Ajax nakon boljeg izvođenja penala.

Otišao je iz Juventusa nakon finala to u Englesku, u londonski Chelsea gdje je igrao tri godine pa završio fudbalsku karijeru.

Godine 1998. sa 33. godine na leđima postavljen na mjesto trenera-igrača u engleskom Chelseau. Chelsea je iste godine osvojio kup pobjednika kupova, pa je tako Vialli postao najmlađi Chelseaov trener u historiji koji je osvojio neko europsko takmičenje.

Sljedeće je sezone Chelsea osvojio evropski superkup pobjedivši Real Madrid sa 1:0, te su završili samo četiri boda iza Mancshester Uniteda koji je osvojio naslov u Engleskoj. Bio je to najbolji plasman Chelsea u domaćem prvenstvu nakon 1970. godine.

Vialli je 2000. osvojio engleski superkup sa Chelseom pa tako postao u to vrijeme najtrofejniji trener tog kluba sa 5 službenih naslova u samo tri godine.

Postao je legenda. 

Prije dvije godine otkrio je da boluje od karcinoma gušterače, ali tada je kazao da situacija ide na bolje i da se ponovno, citiramo, fizički osjeća kao zvijer.