HNK: 11 osoba hospitalizirano, dvije se uspješno oporavljaju

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Nermin Avdić kazao je kako se dvije osobe zaražene koronavirusom oporavljaju, što je dobra vijest nakon brojnih oboljenja koji se konstantno registruju.

U Mostaru je više osoba zaraženih koronaivursom hospitalizirano.

U našoj bolnici trenutno je hospitalizirano 11 osoba, pet je u teškom stanju, na respiratoru, a dobra vijest je da su dvije osobe u oporavku”, kazao je Avdić.

Naglasio je kako su na području HNK trenutno 33 oboljele osobe, 22 iz Konjica, 10 iz Mostara i jedna iz Čitluka.

U ovom kantonu je povećan broj osoba koje se testiraju, što je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

“U posljednja 24 sata testirano je 45 uzoraka, sedam je pozitivnih. Pet uzoraka je iz Širokog Brijega, jedna iz Ljubuškog i jedna iz Konjica’’, rekao je Avdić.

Kada je u pitanju Općina Konjic gdje je trenutno najgora situacija u Hercegovini, kako je naglasio rade se dodatni naporni da se osigura dodatni stručni medicinski kadar za Konjic.

”Doktor Epidemiolog Lazarević je u izolaciji, ali konstantno telefonski vodi svoj tim. Sada smo dobili još jednog epidemiologa koji će se najvjerojatnije njoj pridružiti u operativnom dijelu jer je tamo za sada najklimavija situacija, i posveti posebna pažnja, kako bi se uspostavila kontrola nad širenjem koronavirusa u tom gradu”, kazao je doktor Avdić.

Naglasio je značaj poštivanja zapovjedi koje su izdale nadležne institucije i pozvao sve građane da se pridržavaju izrečenih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Govoreći o samoizolaciji i kršenjima, te novim rješenjima u tom kantonu glasnogovornik Štaba HNK, Pero Pavlović kaže kako je u protekla 24 sata izdato 31 rješenje o samoizolaciji.

“Do sada je izdato 1.432 rješenja o izolaciji, a MUP je uradio 830 kontrola, gdje je ustanovljeno da je troje prekršilo samoizolaciju, dva iz Mostar i jedan iz Konjica. Šestero je prekršitelja policijskog sata, od toga pet osoba iz Mostar i jedna iz Konjica”’, rekao Pavlović.

Podsjećamo da je u našoj zemlji do sada potvrđeno 258 slučajeva zaraze koronavirusom. Četiri osobe su preminule, dok se pet osoba uspješno oporavilo.