Indira Krkbešević iz vrtića Ću-Ću: Vjerovatno su i roditelji svjesni situacije, bitno je razvijati kolektivnu svijest

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju ekspresno su počele da se poduzimaju ekstremne mjere zaštite građana. 

Banja Luka je u toku dana privremeno obustavila rad svih vrtića, a Krizni štab Federacije BiH predložio je istu mjeru, odnosno da se obustavi rad vrtića na nivou kantona.

O toj temi razgovarali smo sa Indirom Krkbešević, direktoricom Predškolske ustanove Ću – Ću, tačnije direktoricom jednih od najpopularnijih i najkvaliletnijih vrtića u Sarajevu.

Na pitanje da li su već uvedene neke mjere zaštite mališana u vrtićima, Krkbešević je kazala da i u sasvim normalnim uslovima imaju strog higijenski režim.

U našem vrtiću i u normalnim uvjetima uspostavlja se strog higijenski režim tri puta dnevno. To podrazumijeva dezinfekciju radnih površina, podova, ruku, i slično. U ovakvim situacijama samo smo pojačali dezinfekciju ulaza postavljajući dezobarijeru i češće dezinfikovanje ulaznog rukohvata“, kazala je Krkbešević za Sarajevsku seharu.

U našoj ustanovi se poštuju sve zakonske regulative počevši od odgojnog procesa, edukativnog, poštivanje higijenskih mjera koje su bitne za svakodnevni rad ustanove. Nadziranje djece je sastavni dio našeg posla“.

Dodaje da se do sada nije susretala s upitima roditelja o koronavirusu.

Za sada nemamo takvih upita. Vjerovatno su i roditelji svjesni i obaviješteni putem medija. Roditelji iz naše predškolske ustanove ne pokazuju paniku ali smo svi kolektivno razvili svijest opreza“, pojasnila je Krkbešević.

Edukacija mališana

Krkbešević je kazala da je higijena sastavni dio života i da ova situacija nije razlog da se samo tada edukuju djeca.

Nije samo potrebno edukovati djecu u ovakvim situacijama. Naša ustanova, naš nastavni plan i program praktikuje svakodnevno edukovati djecu jer je to sastavni dio života, što u normalnim okolnostima tako i sada u vandrednim situacijama“, kazala je.

Roditeljima je poručila da bitno “razvijati kolektivnu svijest o novonastalim situacijama i zajednički se pridržavati uputa“.