Medicinska sestra iz Italije kao simbol borbe protiv koronavirusa

Medicinska sestra zaspala je za stolom, a koliko je bila umorna, govori prizor da na sebi i dalje ima zaštitnu masku, uniformu i rukavice.

Ova fotografija postala je simbolom borbe protiv korona virusa u Italiji.

“To je bio trenutak očaja, moja smjena je taman trebala završiti, a ja sam se osjećala bespomoćno. Prije nego što sam zaspala jako sam se rasplakala i onda sam se samo onesvijestila. Nisam znala da će fotografija mene biti toliko zanimljiva ljudima”, kazala je Elena Pagliarini, medicinska sestra iz bolnice Cremona na sjeveru Italije.

Fotografiju je slikala doktorica Francesca Mangiatordi, nakon noćne smjene u hitnoj službi talijanske bolnice kraj Milana koja je imala najveću navalu zaraženih kada je val pandemije počeo.

Doktorica koja je slikala rekla je kako je htjela pokazati koliko su neki predani poslu i da zbog takvih treba i dalje vjerovati u čovječanstvo.

Jedna je od onih koji svoj posao, kako kaže, radi s puno ljubavi i strasti. Zato je i ta njena fotografija postala simbolom borbe protiv korona virusa u Italiji.

“Ja svoj posao radim jer ga volim i niko mi zbog toga ne treba zahvaljivati. Zapravo se često niti ne osjećam fizički umornom, tijelo se navikne, mogla bi odraditi i 24 sata u komadu. Naravno da sam sada tjeskobna jer se borim s neprijateljem koji mi je nepoznat. Jedva čekam da to sve završi”, poručila je Elena.