Inspektorat RS-a: Privatne laboratorije ne mogu vršiti ispitivanja na koronavirus

Zdravstvena inspekcija RS apelovala je na građane da ne vrši samoinicijativno testiranje na bolest izazvanu koronavirusom u privatnim laboratorijama jer one nisu ovlaštene ni stručne za takve vrste ispitivanja.

U apelu su istakli kako testiranje vrši Univerzitetski klinički centar RS za svoje pacijente, odnosno Institut za javno zdravstvo RS za pacijente iz drugih bolnica.

Podsjetili su kako je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti zabranjeno obavljanje mikrobiološke djelatnosti u privatnim zdravstvenim ustanovama i da je za to propisana prekršajna kazna u iznosu od 10 hiljada KM do 100 hiljada KM.

U susjednim zemljama poput Srbije, određene privatne laboratorije legalno vrše testiranja, ali iz Zavoda za javno zdravlje to ne preporučuju građanima da urade samoinicijativno već isključivo po preporuci ljekara. Kao razlog ljekari navode da to daje lažnu sigurnost jer treba sačekati period inkubacije virusa.

Na području oba bh. entiteta i Brčko distrikta za sada nema potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom. U susjednoj Hrvatskoj je potvrđen već osmi slučaj zaraze dok u Srbiji i Crnoj Gori nema potvrđenih slučajeva.

U svim zemljama, pa i u BiH, pod nadzorom je više od stotinu osoba koje su doputovale iz nekih od zemalja u kojima je veći broj osoba zaražen ovim virusom ili su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.