Preminuo poznati umjetnik Ulay, bivši parnter Marine Abramović

Poznati umjetnik Ulay preminuo je jutros u Ljubljani, prenosi N1

Umjetnica Marina Abramović tuguje zbog smrti svog dugogodišnjeg ljubavnog i umjetničkog partnera s kojim je napravila brojne legendarne performanse.

“S velikom tugom saznala sam za smrt mog dragog prijatelja i bivšeg partnera Ulaya. Bio je izniman umjetnik i ljudsko biće, nedostajat će nam. Utješno je znati da će njegova umjetnost i ostavština živjeti zauvijek”, napisala je umjetnica na svom službenom Facebook profilu.

Ulay, punim imenom Frank Uwe Laysiepen i Marina Abramović upoznali se u 1970-ih u Amsterdamu i tada počinje njihova veza, ali i umjetnička suradnja. U svojim su performansima testirali granice tijela, odnos muškarca i žene te Istoka i Zapada s obzirom na to da je on rođen u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, a ona u Beogradu.

Jedan od najpoznatijih pefrormansa umjetničkog para,’Ljubavnici: Hod po Velikom zidu’ iz 1988. godine, ujedno je bio i kraj njihove veze. Par je tada krenuo sa svoje strane Kineskog zida. Abramović je počela kraj Žutog mora, Ulay kraj pustinje Gobi, pješačili su danima i sreli se u sredini. Tu su se zagrlili, prekinuli i odlučili da se više nikada neće vidjeti.

Ipak, njihov se ponovni susret dogodio 2010. godina na njezinoj izložbi u njujorškoj MoMA-i, ‘The Artist is Present’, tijekom koje je ona u izložbenom prostoru sjedila osam sati dnevno tri mjeseca, a posjetitelji su mogli s njom sjesti za stol. Jedan do njih bio je i Ulay, nakon čega se umjetnica, do tada ozbiljna i nepomična, slomila i zaplakala. Primili su se za ruke, a video njihovog susreta na YouTubeu je postao pravi hit.

No, njihova priča ima i drugu stranu. Naime, Ulay je svoju bivšu partnericu tužio za autorska prava. Sud je presudio u njegovu korist i Abramović mu je morala platiti 252 tisuće eura za postotak od zajedničkih radova koji je izbjegavala platiti, 50 tisuća dolara od njezinog profita za reklamu za jedan poznati lanac sportske odjeće, koji se reklamirao jednim od njihovih zajedničkih radova i 53 tisuće dolara sudskih troškova.