Ko su bili Iluminati i postoje li još uvijek?

Postojanje navodnog tajnog društva pod imenom “Iluminati” intrigira mnoge teoretičare zavjere već decenijama.

Među njihove ciljeve navodi se stvaranje jedne globalne države, kontrola prirasta stanovništva, širenje zaraznih bolesti, utjecaj na medije, dakle opći antidemokratski ustroj svijeta.

Zagovornici postojanja Iluminata ističu da mogu izravno ili neizravno utjecati na povijesne događaje, da posjeduju tajna znanja, a slavne za ličnosti kao što su Beyonce, Jay Z, Lady GaGa, Rihanna The Weeknd i drugi se sumnja da su aktivni članovi ovog tajnog društva.

Ima li istine u ovim tvrdnjama, da li su Ilumniati ikada postojali i postoje li dokazi da postoje i danas?

Ljudi često miješaju činjenice i nagađanja, pa je stoga korisno napraviti historijski pregled ovog udruženja.

Prvi iluminatski pokret je nastao u Italiji. Tamo su ga činili naučnici i pisci poput Galilea, koji je bio prvi vođa talijanskih Iluminata. Malo nakon osnivanja, Katolička crkva je saznala za Iluminate i uhapsili su četvoricu pripadnika. Nakon ispitivanja, sva četvorica su žigosana znakom križa i bačena na javna mjesta.

Nakon toga, Iluminati su se povukli u ilegalu, pa poslije toga prešli u druge države, poput Španije i Njemačke. U Španiji su poznati pod imenom alluminados ili alumbrados, a javljaju se još od 15. stoljeća.

U Bavarskoj, u Ingolstadtu 1776.godine iluminatsko društvo je utemeljio profesor prava Adam Weishaupt.

Od svojih je članova zahtijevao religiozno prosvjećenje i širenje humanističko-kozmopolitske ideje.

Njemački Iluminati dovode se u vezu s drugim tajnim društvima, osobito sa slobodnim zidarima (masonima) iako ova veza nije u potpunosti razjašnjena.

Pojam iluminizam ili prosvjetljenje može se tumačiti i kao ezoterična struja i kao javan pokret osvještavanja društva. Pretpostavlja se da su bavarski Iluminati započeli kao društvo sa željom da pridonesu naprednom razvoju svijeta kroz humanistički svjetonazor, no ovo se kasnije navodno iskvarilo, uglavnom zbog stvarnog nepoznavanja ovog društva i njegovih stvarnih ciljeva, s obzirom na to da njihovo postojanje nije bilo javne naravi.

Djelovanje društva bilo je zabranjeno 1784./1785. godine. Skupina je tada, kako se smatra, prekinula svoje aktivnosti.

Danas ne postoje nikakvi konkretni dokazi koji bi ukazali na to da Iluminati još uvijek postoje niti da su slavne ličnosti ili velike svjetske vođe članovi Iluminata.

Ipak, nikad ne reci nikad.