Milenijalci, Generacija Z i Baby Boomeri: Kojoj generaciji pripadate i šta to govori o vama?

U posljednje vrijeme na društvenim mrežama i internetskim forumima često viđamo pojmove “Boomeri”, “Milenijalci” i “Generacija Z”. Raspravlja se o tome ko je najlijeniji, a ko najpametniji i zbijaju se razne šale na račun sve tri grupe.

Međutim, veliki broj ljudi ne zna u potpunosti šta predstavljaju ovi pojmovi, kojoj generaciji pripadaju i šta tu generaciju obilježava.

Termin generacija ima različita značenja, ali u sociološkom i demografskom smislu označava skupinu osoba koje su odrasle pod utjecajem sličnih društvenih i politčkih dešavanja te razvoja u tehnici i tehnologiji. Trenutno na svijetu živi pet generacija.

Silent Generacija
U Silent (tihu) Generaciju spadaju osobe rođene prije 1953. godine. Većina pripadnika ove generacije je preživjela II svjetski rat ili njegove neposredne posljedice. Uglavnom su odgajani u duhu tradicije i naučeni da se pridržavaju već ustanovljenih društvenih normi.

Sa kulturnog aspekta, na zapadu je ovu generaciju obilježila jazz i swing muzika, pojava animiranih filmova. Ime “tiha generacija” su dobili jer su djeca odrasla u toj generaciji morala vrijedno raditi i biti tiha, kako se to od njih očekivalo.

Baby Boomeri
U Baby Boomer generaciju spadaju osobe koje su rođene između 1954. i 1968. godine. Njihova djetinjstva obilježila je komercijalizacija televizije i Hladni rat. Ovo je generacija koja je zaslužna za hippy pokret i čiju su mladost ovjekovječili Beatlsi, Woodstock, barbike i feministički pokret.

Generacija X
U ovu kategoriju spadaju rođeni između 1969. i 1981. godina. Ova demografska generacije nastaje nakon pripadnika postratnog Baby Boomera. Nema tačnih datuma kada ova generacija počinje ili kada se završava; demografi i istraživači obično koriste početne godine rođenja, od ranih do srednjih šezdesetih godina dvadesetog vijeka i završne godine rođenja u rasponu od poznih sedamdesetih do ranih osamdesetih godina dvadesetog vijeka.

Generacija X je relativno manja demografska generacija između dvije veće demografske generacije. Mnogi su započeli školovanje bez računara u školi, a zatim su prisustvovali njihovom uvođenju u srednjoj školi ili fakultetu. Društvo i pojedinca počinju promatrati kroz jednokratnu upotrebu. Kasnije sklapaju brak (obično nakon predbračnog zajedničkog života) i brzo se razvode pa je među njima mnogo samohranih roditelja.

Kasnija Generacija X naziva se i MTV generacija. Oni su doživjeli pojavu muzičkih videospotva, new wave i elektronske muzike, glam rocka, heavy metala, punka, grungea i hip-hopa. To je Nirvana, U2, Madonna, prve velike serija poput Prijatelja i Beverly Hillsa.

Generacija Y
U Generaciju Y, popularno nazvanu „milenijalci“ spadaju osobe rođene između 1981. i 1996. godine. Kao što im nadimak govori, karakteriše ih sazrijavanje u prelasku na novi milenij.

Razlikuju se od Generacije Z po tome što u djetinjstvu nisu imali pametne telefone i neograničen pristum Internetu te su se sa najmodernijom tehnologijom susreli tek u adolescenciji ili kada su već postali odrasle osobe.

Američki sociolog Kathleen Shaputis naziva milenijalce i „Petar Pan generacijom“, zbog uočene tendencije da odgađaju poduzimanje zrelih koraka u odrasloj dobi (kao što su samostalno stanovanje tj. odvajanje od roditelja, karijera i brak).

Prema Goldman Sachs istraživanju milenijalci su odrastali u vrijeme prvih većih tehnoloških promjena, globalizacije i recesije što im je usadilo različit model ponašanja i različita iskustava od njihovih roditelja. Oni su Yahoo, Google, Facebook, iPhone generacija.

Generacija Z
U Generaciju Z spadaju osobe rođene nakon 1996. godine. Njihova starost se danas proteže od predškoleske dobi do ranih dvadesetih.

Ovo je generacija modernih tehnologija. Od djetinjstva su živjeli sa pristupom Internetu i pametnim telefonima. Neki ih nazivaju „tehnoholičarima“ jer je tehnologija nepromjenjivo integrirana u svaki aspket njihovog života.

Smatra se da je Generacija Z dosta više osvještena i zainteresovana za politička i društvena dešavanja od milenijalaca te da su odlični u multitaskingu. Obzirom da još uvijek nisu u potpunosti stupili u radnu industriju, trenutno se ne može sa sigurnošću reći kakav će utjecaj imati na globalnu ekonomiju.