Mirza Palo o koronavirusu u BiH: Tri su moguća scenarija

Koordinacijsko tijelo Republike Srpske za borbu protiv koronavirusa imalo je danas sjednicu na kojoj je zaključeno da sistem dobro funkcioniše.

Mirza Palo iz Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini nada se da će koordinacija i način na koji se zdravstvo u BiH nosi sa ovim virusom nastaviti ovako funkcionisati.

Nema mjesta ni za stigmatizaciju, ovo nije nešto što nije očekivano, očekivali smo svakim danom potvrđivanje slučaja. Pokazalo se da sistem radi, nadam se da će se održati na ovom nivou“, kazao je Palo.

Prema stavu Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini situacija je pod kontrolom, prenosi N1.

Ovo je jedan od tri scenarija. Prvi scenario u kom imate nekoliko slučajeva koji su uvezeni. Naredni scenario su slučajevi kao u Italiji, klasteri gdje ima više zaraženih i preporučuju se druge mjere. I imamo treći scenario kada se dešava širenje bolesti unutar zajednice. Znači, nismo blizu ni prvom, ni drugom, ni trećem scenariju i nadam se da će tako ostati“, dodaje on.

Doktorica Univerzitetskog kliničkog centra RS Zvjezdana Rajkovača javnost je upoznala sa poduzetim mjerama.

U Univerzitetskom kliničkom centru raspolažemo dovoljnim brojem kreveta, kapaciteta za smještaj. Osposobili smo i prostor na lokaciji nekadašnje klinike za plućne bolesti i nekadašnje kirurške klinike“, kazala je.

Rajkovača je građanima uputila apel da poštuju preporuke.

Javljaju se pacijenti sa sumnjom na koronavirus, oni koji dobiju preporuku da nije potrebna hospitalizacija i budu upućeni na kućno liječenje, apelujem da slušaju i poštuju preporuke koje smo dobili jer je to jedini način da spriječimo širenje virusa.”

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini su zabilježena dva slučaja zaraze koronavirusom, kod oca i sina iz Banjaluke.