Nadležni u KS nijemi na prijedlog Pećanca: 42 ljekara i 700 medicinskih sestara mogu odmah pomoći

Direktor JU Služba za zapošljavanje KS Nermin Pećanac 16. marta je uputio dopis na više nadležnih adresa u kojem obavještava o broju nezaposlenih iz medicinske struke, a koji bi mogli biti od pomoći u toku ove zdravstvene krize sa koronavirusom, javlja Patria.

Dopis je upućen Kriznom štabu Ministarstva zdravstva KS, Vladi KS, Ministarstvu zdravstva KS kao i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. Do danas odgovor iz ovih institucija nije stigao.

Pećanac ih obavještava da je na evidenciji 42 doktora specijalista, 648 medicinskih sestara SSS i 66 VSS medicinskih sestara. Laboratorijskih tehničara je (SSS) 128 i VSS (69), sanitarnih tehničara (123), te fizioterapeuti SSS i VSS njih 508, medicinskih ginekoloških sestara 174, inženjera radiologije 94.

Ukoliko smatrate da navedeni kadrovi mogu pomoći u radu zdravstvenim ustanovama u ovim teškim danima, molim vas da nas obavijestite o vašim potrebama, a JU Služba za zapošljavanje KS bi uz saglasnost resornog Ministarstva i Vlade KS sačinila po hitnom postupku (u roku od 48 sati) Prijedlog Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih u KS medicinskog kadra i isti uputila po rasporedu koji vi odredite“, naveo je Pećanac.

Imajući u vidu da je zdravstveni sektor u kolapsu zbog pandemije koronavirusa razočaravajuća je činjenica da još uvijek nije odgovoreno na dopis Službe.

Iako je u KS trenutno možda najpotrebniji stručni epidemiološki kadar, veliki broj medicinskih sestara i tehnčara mogao bi rasteretiti dobar dio već umornog kadra u primarnom nivou zdravstvene zaštite u ambulantama i domovima zdravlja.