Aida Pilav o klasterima u Sarajevu: Počinjemo testiranje kontakata i već govorimo o epidemiji

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS kazala je da su tri klastera u KS pojavila se u posljednjih 48 sati. Od devet slučajeva koronavirusa jedan je smrtni slučaj u kojem je nakon smrti potvrđen ovaj virus.

Kazala je da su porodični ljekari u kontaktu sa svim osobama unutar grupa, te se prati njihovo stanje.

Klasterisanja znači da se mora stupiti u kontakt sa svim kontaktima unutar te grupe, uzimaju se ankete i počinju se stavljati u zdravstveni nadzor. Njihovi obiteljski ljekari su u stalnom kontaktu i prate njihovo stanje. Mi ćemo u potpunosti slijediti strategiju SZO shodno veličini problema koji se dešava u FBiH tačnije u KS. Sigurno ćemo krenuti u testiranje kontakata da bismo vidjeli sliku širenja epidemije. Mi govorimo o epidemiji u KS“, kazala je Pilav.

Ona je naglasila da su jasni algoritmi postavljeni za uzimanje testova, te da će se raditii kućno uzimanje briseva.

Pilav je istakla da je nakon smrtnog slučaja žene na Ilidži naloženo zatvaranje firme i 23 osobe su u samoizolaciji.

Naravno da će testiranje biti u narednom periodu i o tome ćete biti obaviještene“, kazala je Pilav.

Dodala je da uvođenje policijskog sata nije ništa drugo već izolacija sviju nas.

Apelujem da se izbjegavaju kućna okupljanja“, kazala je Pilav.

Mehmed Kulić, direktor JU Dom zdravlja KS kazao je kada je riječ o smrtnom slučaju pacijentice na Ilidži uzete sve izjave ljekara i meritornih pokazatelja koji pokazaju da nije došlo do zanemarivanja pacijentice.

Davali su adekvatnu terapiju nije bilo propusta, sem što se epidemiološka izjava pokazala da nema povezanosti pacijentice sa Covidom 19. Tretirana je zbog respiratornih tegoba i pokazana je neka bakterijska infekcija. Ako ima medicinskih propusta svako će da snosi posljedice“, kazao je Kulić.

Timovi domova zdravlja uzimaju briseve i počinje testiranje po novoj strategiji povećanog testiranja svih kontakata.

Imamo dovoljno zaštitne opreme za ovaj period, mi stalno nabavljamo novu, imamo domaćih proizvođača i mislim da nećemo doći u situaciju da nemamo dovoljno“, kazao je Kulić, prenosi Patria.