Naučnici na dnu oceana pronašli novu vrstu klamidije

U sedimentu na dnu oceana, istraživači su naišli na ‘riznicu’ klamidije.

To je otkrio tim naučnika sa Sveučilišta Uppsala i Sveučilišta u Bergenu, koji je otputovao u područje srednjeg Atlantskog oceana kako bi proučio hemijski sastav sedimenata na oceanskom dnu.

Otkrili su to dok su analizirali uzorke u blizini hidrotermalnog izvora pod nazivom Lokijev dvorac, na pola puta između Norveške i Grenlanda na rubu Arktičkog oceana.

“Ovo otkriće u dubokim morskim sedimentima je prilično iznenađujuće, jer nismo očekivali da ćemo u tom okruženju pronaći klamidiju”, rekao je Thijs Ettema sa sveučilišta Uppsala.

Sve studije dosad su ukazale da klamidija treba organizme domaćine da bi preživjeli, a njih nema u sedimentima. Zato ovo istraživanje pokazuje da klamidija ipak može preživjeti izvan organizma.

Iako je klamidija najpoznatija kao spolno prenosiva bolest među ljudima, bakterija utiče i na krave, ovce, svinje i koale.

Tim još uvijek ne zna kako klasificirati ovaj novi oblik klamidije, ali prikupljeni uzorci ukazuju na postojanje desetak novih potencijalnih vrsta bakterije.

Iako novootkrivena klamidija može živjeti izvan domaćina, za razliku od vrste koja zaražava ljude, dosad nisu uspjeli uzgojiti nijednu od njih u laboratorijskim uvjetima.

To znači da ona ovisi o prisutnosti drugih mikroba u podmorskom sedimentu kako bi preživjela ekstremni pritisak i nedostatak kisika.