Šef Klinike za infektivne bolesti KCUS predstavio pravac kretanja epidemije koronavirusa u Evropi

Član Kriznog štaba i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a dr. Rusmir Baljić tvrdi da se na primjeru Kine i Južne Koreje najbolje može vidjeti kakav bi pravac epidemija koronavirusa (SARS-CoV-2) mogla imati u ostatku svijeta.

“Mjere koje su poduzete su bile rigorozne, ali je to jedini pravi odgovor. S tim da su u Južnoj Koreji ipak bile manje drastične. Kina je značajan porast broja oboljelih počela da bilježi 24. januara 2020. godine, a isto tako značajan pad broja oboljelih (na isti nivo) je zabilježen 1. marta 2020. Dakle, oko 35 dana. Jutros ih je inače zabilježeno 40. Na 1,4 milijarde ljudi. Južna Koreja nagli porast bilježi 21.02.2020.godine (98 slučajeva) dok ih je danas prijavljeno 165”, napisao je Baljić na društvenim mrežama.

To, ističe, znači da su uspjeli da u dobroj mjeri ograniče širenje za nepunih 20 dana.

“Čak i Iran bilježi pad u broju novih. Šta je poenta svega ovoga – ukoliko ne bude neke mutacije virusa, i on bude imao sličnu virulentnost uz ove mjere koje se provode nadati se da bi ako Bog da ova epidemija u Evropi mogla početi da slabi početkom aprila”, poručuje Baljić.

Ipak, dodaje da je sve navedeno samo čista statistika koja trpi izuzetke, ali je uglavnom tačna.