Neformalni stil objava na Facebook profilu Vlade KS privukao pažnju građana

Neformalni stil komentara kojima Vlada Kantona Sarajeva komunicira sa zabrinutim građanima o koronavirusu na svom facebook profilu izazvao je reakcije građana i političara.

Osoba zadužena za vođenje facebook profila nove Vlade Kantona Sarajevo odgovarala je na upite zabrinutih građana i građanki o situaciji sa koronavirusom.

Korisnici facebooka primjetili su zanimljiv izbor stila pisanja. Objave  karakteriše  korištenje tačaka umjesto razmaka, nekorištenje afrikata i relativna neformalnost.

Ovaj slučaj komentirao je i Elmedin Konaković uporedivši objave nove Vlade sa nedavno oborenom Vladom Kantona Sarajevo.

Protekle sedmice je pokrenuto pitanje vođenja Facebook stranice Vlade Kantona Sarajevo. Na sjednici Kriznog štaba KS, održanoj 04.03.2020. godine, doc. dr. Rusmir Baljić tražio je u ime KCUS-a da se sve službene informacije u vezi s koronavirusom objave na službenoj Facebook stranici Vlade KS.

Odgovor je dobio od Lamije Bojadžić iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo koja je iznijela da je Facebook stranica Vlade KS u vlasništvu Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

“Nedopustivo je da vlada jednog kantona u sastavu suverene države ima zvaničnu Facebook stranicu, a da je uređuje strana ambasada”, kazao je Baljić.

Nekoliko sati kasnije uslijedilo je saopštenje Vlade Kantona Sarajevo kojim su demantovali izjavu Lamije Bojadžić.

“Ovim putem demantujemo današnju objavu na Vašem portalu u kojoj je kolegica Bojadžić navedena kao izvor podatka da je Britanska ambasada vlasnik FB stranice Vlade KS. Vlasnik Facebook profila je Vlada Kantona Sarajevo”.

“Facebook stranica je pokrenuta u prošlom sazivu ali svakako ostaje kao komunikacijski alat novoformirane Vlade kao i svih budućih. U samom uspostavljanju FB profila te drugih digitalnih kanala Vlada KS je dobila podršku međunarodne zajednice u BiH koja podržava sve napore svih vlada koje idu u pravcu jačanja transparentnosti i dvosmjerne komunikacije s građanima”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, upućena je isprika Ambasadi Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i zahvala na suradnji.

U pravilu, profile institucija na društvenim mrežama vode stručnjaci u PR-u, odnosima sa javnošću, koji posjeduju potrebna znanja iz pravopisa i gramatike jezika kojim se služe.