Općina Centar uputila apel građanima: Izbjegavajte kontakt sa nepoznatima i ne kupujte maramice od migranata

Iz sarajevske Općine Centar upućen je poziv građanima da zbog prevencije i zaštite od koronavirusa izbjegavaju kontakte s nepoznatim osobama i ne kupuju maramice i druge predmete koje na ulicama Sarajeva prodaju migranti čije zdravstveno stanje  nije poznato.

Kako su naveli iz Općine Centar situacija s migrantskom krizom je svakim danom sve komplikovanija, a uz sve to postoji i opasnost od širenja koronavirusom.

“Imajući u vidu sve složenije probleme u vezi sa migrantskom krizom, nekontrolisanim kretanjem izbjeglica na teritoriji BiH i općine Centar bez lične dokumentacije, kao i sve većim prisustvom migranata na glavnim saobraćajnicama, raskrsnicama i pješačkim zonama, a posebno zbog širenja i opasnosti od koronavirusa, načelnik Nedžad Ajnadžić je održao više sastanaka sa predstavnicima nadležnih institucija, javnih preduzeća i ustanova u traganju za mogućim rješenjima ove situacije koja je s aspekta fizičke sigurnosti i zdravstvenog stanja građana neodrživa”, naglasili su.

Iz Općine Centar su pozvali i na poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS i drugih nadležnih institucija.

“S obzirom na preporuke da se izbjegne kontakt sa osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato molimo građane da se ne upuštaju u bliže kontakte sa osobama nepoznatog porijekla, te da izbjegnu sve učestaliju kupovinu higijenskih potrepština i drugih predmeta na ulicama, a da svoju plemenitu, odnosnu humanu želju iskažu na drugačiji i efikasniji način. U tom smislu obavještavamo građane da će od petka, 13. marta, u svim mjesnim zajednicama Općine Centar od 8:00 do 17:00 sati biti organizovano prikupljanje odjeće, obuće, hrane, te higijenskih potrepština koje ćemo kontinuirano upućivati u migrantske centre u Sarajevu putem nadležnih organizacija”, istakli su iz Općine Centar.

Načelnik Ajnadžić je istakao potpunu spremnost da ova Općina materijalno podrži Ministarstvo sigurnosti BiH, zdravstvene i druge ustanove i institucije koje su nadležne da poduzimaju mjere na sprečavanju eskalacije migrantske krize, a s tim u vezi i širenja koronavirusa kojem može doprinijeti ulična prodaja higijenskih potrepština.