Nenadić odgovorio Konakoviću: Nema podrške negativnim procesima

Mandatar za novi saziv Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić je nakon pauze počeo sa odgovorima na pitanja zastupnika u Skupštini KS, piše N1.

Zastupnik Naroda i pravde Elmedin Konaković upitao je Nenadića da li je sam birao ministre ili su mu ih predložile stranke, šta misli o progonu ljekara sa KCUS-a i šta će poduzeti po tom pitanju?

“Na pitanja Konakovića, vrlo otvoreno moj stav: Niko, apsolutno niko, bilo koji takoreći tajkun neće imati podršku moju niti ove vlade kada se radi o poštivanju legalnih procesa i nećemo dati bilo kakav doprinos negativnim ili retrogradnim procesima”, kazao je Nenadić.

“Što se tiče kandidata koji su odustali, moram reći da oni nisu “otpadali” iz procedure nego su odustajali iz ovih ili onih razloga. Možda nije dobro govoriti o tome, jer su procesi iza nas, ali mlada kolegica koja je bila predložena za ministricu raseljenih lica, rekla mi je da njezin privatni biznis rapidno opada, porodica joj nije u prilici to da preuzme i sama je odustala od te procedure”, dodao je i pojasnio:

“Kolega koji je bio kandidat za ministarstvo privrede je sam odustao, čini se da se nije uspio iznijeti sa pritiscima. Ja moram reći da predvodim jednu pro bh.vladu i kao takvu je predstavljam i takvu ću je zastupati od prvog do zadnjeg dana”.

Nenadić je dodao da stavovi ove vlade ne mogu biti dovedeni u pitanje posebno kada je riječ o odnosu prema Srebrenici.

“Ova vlada ne može biti dovedena u bilo kakav upliv sumnji kada je riječ o Srebrenici. Radio sam u grupi koja je radila na rekonstrukciji tamo, 11 zgrada, javnu rasvjetu, Dom kulture, stadion, sve što je urađeno u Srebrenici tih par godina bio sam direktni sudionik i predvodio te procese”.

Da li neko od članova vlade ima kriminalnu prošlost?

“Pet puta sam provjerio, dobio sam decidne izjave da niko od njih nema sumnjivu prošlost”.