Nevjerovatan učinak Messija u Madridu uoči El Clasica, Real i Barca po 242. put

Večeras se u Madridu igra najveći derbi svijeta, pa se tako po 242. put sastaju Real Madrid i Barcelona.

I Real i Barcelona u međusobnim duelima imaju po 95 pobjeda. Madriđani su zabili 402 pogodka u službenim utakmicama, dok je katalonski div mrežu pogađao 396. put.

Najviše pogodaka za Real u El Clasicu zabili su dva igrača, to su Alfredo Di Stefano i Cristiano Ronaldo koju su postigli po 18 pogodaka, dok najviše nastupa je skupio Manolo Sanchis sa 43 službene utakmice.

Na drugoj strani najviše nastupa ima legenda Barcelone Xavi Hernandez, dok je apsolutni rekorder po broju postignutih golova u El Clasicima za katalonce Lionel Messi sa 26 postignutih golova, od toga čak 15 na Bernabeu.

Navijači Barcelone nadaju se da će Lionel Messi ponovno ispisati historiju na Santiago Bernabeu, kao što je to činio nebrojeno puta ranije.

Tokom mnogih godina u prošlosti Santiago Bernabeu bio je zastrašujuće mjesto za gostovanje Barcelone, koja nije prečesto, kao u posljednjih 15-ak godina, uzimala bodove i pobjede u Madridu. Međutim, pojavom Lea Messija prije 15 godina kada je po prvi put debitirao u El Clasicu, to se u potpunosti promijenilo.

Messi zabio 15 pogodaka u 21 nastupu na Bernabeu!

Čovjek na kojeg se navijači Barcelone najviše oslanjaju da ispiše takav scenarij je Lionel Messi, koji je u 21 nastupu na Santiago Bernabeu upisao svega šest poraza. Tri je puta bilo neriješeno, a ostvario je čak 12 pobjeda.

Messi je u tim susretima postigao čak 15 pogodaka, što je prosjek od 0.71 gola po susretu na stadionu Real Madrida. Messi je na svoj prvi pogodak u Madridu čekao četiri godine. Zabio je 2. maja u veličanstvenoj 6:2 pobjedi Barcelone, a postigao je treći i peti gol Katalonaca.

Jedini hat-trick na Bernabeuu Messi je zabio 23. marta 2014. godine, u spektakularnoj utakmici koja je završila rezultatom 4:3 za Barcelonu.

Njegov pogodak tri godine kasnije, tačnije 2017., ostat će najviše zapamćen po njegovoj proslavi. Messi je zabio za pobjedu Barcelone u 93. minuti susreta, potom je skinuo dres i podignuo ga u zrak ispred tribine s navijačima Reala.

 

Nikada nije zabio Realu u kupu

Posljednji pogodak Realu u Madridu postigao je 24. decembra 2017. godine u pobjedi Barcelone 3:0. U posljednja dva gostovanja Argentinac nije zabijao, ali je Barcelona upisala dvije pobjede.

Zanimljivo, Messi je u karijeri igrao i u osam utakmica Kupa kralja protiv Real Madrida i nijednom nije uspio postići pogodak.

Lionel Messi i Sergio Ramos 41. put na suprotnim stranama!

Što se tiče kapitena ove dvije momčadi, oni će se večeras sastati 41. put u svojim karijerama, ovaj put u Madridu. U dosadašnjim duelima uspješniji je Messi s 19 pobjeda u ponajvećem svjetskom derbiju, dok je Ramos slavio u 12 mečeva.

Prvi put su se Ramos i Messi sučelili prije 14 godina na Bernabeu kada je Barcelona pregazila Real s 3:0. Bila je to nezaboravna utakmica u kojoj je Ronaldinho zaradio pljesak navijača Reala zbog fantastičnog nastupa.

Barcelona je prva na tabeli La Lige sa 55 bodova, dok dva boda manje ima Real. Barcelona je zabila 16 golova više ove sezone, ali je primila i 12 više. Madriđani ovaj derbi dočekuju u lošoj formi. Ove sedmice izgubili su od Manchester Citya u okviru osmine finala Lige prvaka, bilo je 1:2. U prošlom kolu Real je izgubio i od Levantea u gostima sa 1:0. Također su početkom mjeseca ispali iz kupa, porazio ih je Real Sociedad sa 3:4.

Sa druge strane Barcelona ovaj El clasico dočekuje u dosta boljoj atmosferi. Naravno ni Barcelona nije kao što je nekad bila ali se očekuje da Katalonci odigraju dobru utakmicu. U posljednoj odigranoj utakmici u ligi razbili su Eibar sa visokih 5:0, dok su u okviru osmine finala Lige prvaka remizirali u Napulju sa Napolijem 1:1. I oni su kao i Real ispali iz kupa u četvrtfinalu, Athletic Bilbao je bio bolji od tima sa Camp Noua sa 1:0, a gol su primili u 93. minuti susreta.

Real Madrid i Barcelona igraju večeras od 21:00h na stadionu Santiago Bernabeu.