Odron i ugažen snijeg na kolovozima, zatvoreni granični prelazi

U sklopu mjera sprječavanja širenja koronavirusa zatvorena je većina graničnih prelaza sa susjednim državama, poručuje se oprez vozačima zbog ugaženog snijega na cestama, prenosi BIHAMK. 

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske. Izuzetak su granični prelazi Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na ulazu u našu zemlju duga je kolona teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 18 do 05 sati. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, dok je potpuna zabrana kretanja na snazi od 20h do 05h. Apelujemo na vozače da i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Ugaženog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na maksimalno opreznu vožnju.

Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04..