Pacijent iz Opće bolnice upućen s negativnim nalazom na koronavirus, a na KCUS-u bio pozitivan

Trenutni problem u svim državama koje se susreću sa koronavirusom je zaštiti zdravstvene radnike od dobivanja zaraze i samim tim zdravstvenih ustanova. Da bi izbjegli taj scenarij poduzimaju se velike mjere opreza. Ipak, na KCUS je jučer primljen pacijent s negativnim nalazom na koronavirus, da bi mu kasnije bio potvrđen pozitivni nalaz.

Naime, shodno ranijoj raspodjeli rada Opća bolnica u Sarajevu je dežurna ponedjeljkom i petkom. Tako su jučer iz te bolnice uzeli bris pacijentu koji je imao tešku upalu pluća. Nalaz je poslat u jednu privatnu laboratoriju s kojom Opća bolnica ima sporazum i koja je uradila testiranje na koronavirus. Nalaz je bio negativan. Pacijent je potom zbog teškog stanja upućen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje mu je ponovo urađeno testiranje na koronavirus, te je nalaz bio pozitivan.

Rijad Konjhodžić iz ALEA Genetičkog Centara, koji za potrebe Opće bolnice rade testiranja kaže za Klix.ba kako je pomenuti pacijent primljen u ovoj javnoj instituciji, a njima je poslan “suhi bris” jer u Općoj bolnici nisu imali drugih.

“Kod nas je on bio negativan s urednim kontrolama. Kako sam ja u stalnim kontaktima s ljekarima koji rade s pacijenitima i kako su mi oni kazali da je njegova klinička slika dubiozna, da čovjek ima neku pneumoniju, ja sam inicirao da se test ponovi s tankim brisom”, kazao je Konjhodžić naglasivši da je testiranje ponovljeno na njegovu inicijativu.

Pored KCUS-a u Sarajevu testiranje vrše i neke privatne laboratorije, a kako je prije nekoliko dana kazao direktor Opće bolnice Zlatko Kravić, to rade besplatno.

On kaže da ne razumije nastalu situaciju jer oni su stavljeni na raspolaganje da pomognu, a ne da ratuju.

“Ne vidim zašto neko ima problem s bilo kim ko želi da pomogne. Ako nekom ne treba naša pomoć mi nećemo raditi, nije problem. Mi smo se stavili na raspolaganje Općoj bolnici da ne bi gušili njihovu labaratoriju. Nama to niko ne plaća”, izjavio je Konjhodžić naglasivši da on garantuje za “svoje” uzorke te da se taj bris može retestirati kad god ko želi.

Na KCUS-u su potom radili rekonstrukciju događaja, da bi se utvrdilo ko je sve od medicinskog kadra bio u kontaktu sa zaraženim pacijentom.