Uskoro u funkciji kamp za prihvat migranata

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona s predstavnicima IOM i UNHCR-a i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, obišao je lokaciju Lipa na kojoj će, tokom narednih osam dana, biti uspostavljen kamp za prihvat migranata.

“Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, Vlada Kantona, donijela je odluka o korištenju sredstava posebne naknade za provođenje preventivnih mjera zaštite za obezbjeđivanje uslova za smještaja migranata na lokaciji Lipa kod Bihaća te je Gradu Bihaću doznačen iznos od 60.000 KM provođenje preventivnih mjera zaštite u pripremi lokacije Lipa za prihvat migranata. U uspostavljanju kampa pomoć je pružila i Federadalna uprava CZ, a uz podršku ministra sigurnosti VM BiH Fahrudina Radončića, dogovorena je podrška IOM i DRC u organiziranju kampa i prihvatu migranata dok traje opasnost zbog širenja koronavirusa”, istakao je premijer Ružnić.

Tokom obilaska lokacije Lipa prezentirani su planovi za brzo uspostavljanje osnovne infrastrukture kako bi kamp bio u funkciji za prihvat za osam dana.

“I pored loših vremenskih uvjeta i činjenice da je u cijeloj BiH proglašeno stanje nesreće zbog pandemije koronavirusom uspjet ćemo zajedno s partnerima iz međunarodne zajednice, Vlade USK, Vlade FBiH i Ministarstva sigurnosti BiH pripremiti lokalitet Lipa za smještaj migranata. Ovo je najbolje rješenje da izmjestimo migrante s ulica i iz napuštenih objekata”, rekao je gradonačelnik Bihaća Fazlić.